Dýňový koláč

Vytisknout recept
zdravější verzi dýňového koláče se skořicí a spoustou ořechů, který nejen skvěle chutná, ale také navodí voňavou podzimní atmosféru.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 40 minutes
Čas vaření 40 minutes
Celkový čas 2 minutes
Porce 6
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • na dortovou formu o průměru 22–26cm
  • 150 g másla
  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 100 g organického odstředěného třtinového cukru
  • 300 g dýně Hokkaido
  • 50 g namletých lískových ořechů
  • 50 ml mléka můžeme použít i rostlinné
  • 1 ks kypřícího prášku do perníku
  • půl lžičky BIO mletého zázvoru
  • 2 lžičky pravé cejlonské skořice
  • 6 ks nadrceného hřebíčku
  • 3 ks vajec

Krém:

  • hrnek namočených kešu ořechů
  • 1 plechovka tučného kokosového mléka
  • 1 balení skořicového cukru
  • pár kapek citrónové šťávy
  • 1 balíček ztužovače do šlehačky

Instrukce

  • Máslo si necháme roztát v pokojové teplotě, aby se s ním lépe pracovalo. Dýni Hokkaido umyjeme (nemusíme ji loupat) a zpracujeme na jemnou směs ve food procesoru. Stejným postupem si nameleme také ořechy na hrubší kousky. Troubu začneme předehřívat na 160 stupňů a smícháme všechny suché ingredience. Do promíchané směsi přidáme máslo, vejce a mléko, vše zpracujeme v hladké těsto. Těsto dáme péct na cca 30 minut do trouby, průběžně můžeme zkoušet špejlí. Po upečení necháme koláč vychladnout.
  • Když je koláč vychladlý, potřeme jej vrstvou krému a posypeme lehce skořicí.

Krém postup:

  • Na krém budou potřeba alespoň 2 hodiny namočené kešu ořechy a vychlazené (ideálně přes noc) kokosové mléko. Kešu si rozmixujte na hladký krém – postupně přidávejte vodu z námačení, dokud nedojdete k ideální konzistenci. Prošlehejte kešu krém společně s kokosovým mlékem, dochuťe skořicovým cukrem, citrónovou šťávou, přimíchejte ztužovač a nechte krém chvíli odpočinout v lednici.
  • Krém přidáme až ve chvíli, kdy korpus zcela zchládne. Jestliže chceme dort zvětšit, pečeme korpus z dvojnásobné dávky a krém také z dvojnásobné dávky – po rozřezání jej můžeme dát také doprostřed.
4 Komentářů
  1. 5 stars
    Dýňová jídla máme rádi.

  2. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    dýni máme rádi, používám na mnoho způsobů

  3. LucieGajdíková 1 rokem ago

    Vypadá k nakousnuti 😊

  4. toto může být moc dobrý dezert, leč tedy letos se dýně rodičům neurodily, tak spíš peču z jablíček

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account