Dýňový chléb s ořechy
Ingredience
- 650 g hladké mouky
- 250 g dýně
- 200 ml vlažné vody
- 150 g krémového sýra
- 80 g lískových ořechů vcelku
- 60 g mletých lískových ořechů
- 1 jablko
- 1 ks instatního droždí
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce sojové omáčky
- 0,5 lžíce skořice
- špetka soli
Sýrová pomazánka
- 200 g sýru feta
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce změklého másla
- 2 lžíce krémového sýra
- 1 lžička dýňového oleje
- 1 lžíce hořčice plnotučné
- dle chuti sůl a pepř
Instrukce
- Dýni a jablko oloupeme, zbavíme jádřince a obojí nastrouháme a zakápneme citronovou šťávou.
- Droždí smícháme s v míse s moukou. Přidáme med, vlažnou vodu, 2 lžičky soli, sójovou omáčku, skořici a zpracujeme na hladké těsto. Přidáme strouhanou dýni, jablko, ořechy, sýr a krátce prohněteme. Zakryjeme a necháme kynout v teple asi 40 až 50 minut.
- Vykynuté těsto vyklopíme z mísy a vyformujeme do obdélníkové formy na chléb, kterou jsme vymazali tukem. Pečeme v troubě rozehřáté na180 °C asi 60 minut.
- Suroviny na pomazánku utřeme s prolisovaným česnekem a podáváme s dýňovým chlebem.