Drožďovo-zeleninová polévka
Aby polévka vyhověla i náročným jazýčkům, musí být sádlo čerstvé a voňavé a polévku je nutné podávat pořádně horkou, jak chladne, je v ní sádlo čím dál víc cítit. Podobně tomu bývá u jiných polévek a také u omáček a u masa, zvláště jehněčího, skopového a tučného hovězího – proto má smysl servírování na nahřátých talířích či v ohřátých miskách. S máslem nebo olejem tento problém odpadá, a polévka je navíc vhodná také pro vegetariány či – v případě oleje – i pro vegany. Můžete přidat i více droždí či zeleniny. Namísto květáku lze zužitkovat i zbytky kedlubny, vodnice, tuřínu či přidat pár listů nebo růžiček kapusty (ty vařte kratší dobu).ks - sádlo 40 g možno nahradit máslem nebo 2-3 lžícemi rostlinného olejeks - droždí čerstvé 40 gks - cibule 0.5 ks malá, nadrobnoks - mrkev 50 g na kostičkyks - celer 50 g na kostičkyks - květák 50 g na malé růžičkyks - mouka pšeničná hladká 20 gks - sůlks - pepř čerstvě mletýks - voda 1 l možno nahradit zeleninovým vývarem / drůbežím vývaremks - petrželka možno nahradit pažitou, nasekaná, k podávánípříprava - 10vaření - 20