Drožďovo-zeleninová polévka

Vytisknout recept
Droždí, pokud je nepoužíváte při pečení, ale děláte z něj polévky či pomazánky, rozděluje lidi – buď ho milujete, nebo nesnášíte.
 
1V hrnci na tuku opečte droždí. Přidejte cibuli a ostatní zeleninu. Pár minut opékejte, zaprašte moukou, osolte, opepřete, zalijte vodou či vývarem, promíchejte, přiveďte k varu a vařte 15 minut. Občas zamíchejte. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s petrželkou/pažitkou.
NĚCO NAVÍC
Aby polévka vyhověla i náročným jazýčkům, musí být sádlo čerstvé a voňavé a polévku je nutné podávat pořádně horkou, jak chladne, je v ní sádlo čím dál víc cítit. Podobně tomu bývá u jiných polévek a také u omáček a u masa, zvláště jehněčího, skopového a tučného hovězího – proto má smysl servírování na nahřátých talířích či v ohřátých miskách. S máslem nebo olejem tento problém odpadá, a polévka je navíc vhodná také pro vegetariány či – v případě oleje – i pro vegany. Můžete přidat i více droždí či zeleniny. Namísto květáku lze zužitkovat i zbytky kedlubny, vodnice, tuřínu či přidat pár listů nebo růžiček kapusty (ty vařte kratší dobu).

ks - sádlo 40 g možno nahradit máslem nebo 2-3 lžícemi rostlinného oleje
ks - droždí čerstvé 40 g
ks - cibule 0.5 ks malá, nadrobno
ks - mrkev 50 g na kostičky
ks - celer 50 g na kostičky
ks - květák 50 g na malé růžičky
ks - mouka pšeničná hladká 20 g
ks - sůl
ks - pepř čerstvě mletý
ks - voda 1 l možno nahradit zeleninovým vývarem / drůbežím vývarem
ks - petrželka možno nahradit pažitou, nasekaná, k podávání
příprava - 10
vaření - 20
Kategorie Polévka
Uvařila LibušeStřebovská

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account