Domácí jahodový džem

Vytisknout recept
Není snad nic snazšího, než výroba domácích zavařenin. Minimálně u těch jednodruhových je to záležitost ani ne hodinky práce.
Tentokrát mi dcera přivezla pěkné čerstvé jahody a vzhledem k tomu, že jahodové zavařeniny jsou u nás oblíbené, pár skleniček jsem ihned vyrobila.
Jahody omyjeme, očistíme a pokrájíme na menší kousky do hlubšího kastrolu. Za občasného míchání přivedeme k varu. Pak záleží na nás, zda chceme mít v marmeládě kousky ovoce a nebo, zda chceme hladkou konzistenci. Já tedy následně povařené jahody projela tyčovým mixérem.
Znovu jsem přivedla k varu a na 1kg ovoce jsem nasypala 0,5 kg sáček želírovacího cukru v poměru 2:1 (to aby džem nebyl příliš sladký), ale je možno dát i přípravek 1:1 či 3:1.
Postupně za stálého míchání se směs opět přivede k varu, sbírá se případná pěna a takto povaříme cca 5 minut.
Horké plníme do čistých skleniček, zatáhneme víčka a skleničky postavíme dnem vzhůru. Necháme takto do schladnutí, klidně do druhého dne. No a máme hotovo. Z kilogramu ovoce nám vyjde cca 6 přesnídávkových skleniček džemu.
1kg - vyzrálé jahody
1ks - želírovací cukr 2:1 (půl kg sáček)
příprava - 10
vaření - 30
Kategorie Chuťovka
Uvařila Jaroslava Korpášová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account