Domácí jablečný štrúdl

Vytisknout recept
Kategorie Chuťovka, Cukroví, Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 40 minutes
Celkový čas 1 minute
Porce 4 osoby
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce vody
  • 1 lžíce cukru krupice
  • semínka z vanilkového lusku nebo několik kapek vanilkového extraktu
  • 1 lžička najemno nastrouhané citrónové kůry
  • Sůl

Na náplň:

  • 4 větší jablka
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g rozinek

Na dokončení:

  • 1 vejce
  • mandlové plátky

Instrukce

  • Mouku si dáme na vál a nadrobíme do ní pomocí prstů zchladné máslo. Přidáme žloutek, vodu, ocet, cukr, vanilku, citrónovou kůru, sůl a zpracujeme těsto. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme minimálně na hodinu do lednice. Můžeme si ho připravit i den předem a před přípravou nechat cca 20 minut v pokojové teplotě povolit.
  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
  • Těsto si vyválíme do obdélníkového tvaru (můžeme udělat 1 velký nebo 2 menší štrúdly).
  • Jablka si oloupeme a nastrouháme nahrubo. Pokud nám hodně pustí šťávy, trochu ji můžeme slít.
  • Do misky si dáme cukr, skořici a nasekané vlašské oříšky.
  • Do středu těsta nasypeme polovinu směsi z misky, poté dáme jablka smíchaná s rozinkami a nakonec vše zasypeme zbytkem skořicového cukru s oříšky.
  • Těsto zavineme, přendáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými plátky.
  • Pečeme v troubě 30-40 minut do zlatova.
6 Komentářů
  1. Iveta Fedorovská 1 rokem ago

    Super dostala jsem chuť

  2. 5 stars
    Krásný dezert. Také ráda peču štrúdl.

  3. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    Tak ten nikdy nezklame, je to klasika a dobrota 🙂

  4. Dobrota a z domácího těsta o to větší.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account