Mouku si dáme na vál a nadrobíme do ní pomocí prstů zchladné máslo. Přidáme žloutek, vodu, ocet, cukr, vanilku, citrónovou kůru, sůl a zpracujeme těsto. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme minimálně na hodinu do lednice. Můžeme si ho připravit i den předem a před přípravou nechat cca 20 minut v pokojové teplotě povolit.
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
Těsto si vyválíme do obdélníkového tvaru (můžeme udělat 1 velký nebo 2 menší štrúdly).
Jablka si oloupeme a nastrouháme nahrubo. Pokud nám hodně pustí šťávy, trochu ji můžeme slít.
Do misky si dáme cukr, skořici a nasekané vlašské oříšky.
Do středu těsta nasypeme polovinu směsi z misky, poté dáme jablka smíchaná s rozinkami a nakonec vše zasypeme zbytkem skořicového cukru s oříšky.
Těsto zavineme, přendáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými plátky.
Pečeme v troubě 30-40 minut do zlatova.