Domácí housky
Zbylé suroviny dáme do mísy a poté přidáme pracující kvásek. Vypracujeme hladké těsto a necháme kynout 30 - 45 minut (moje kynuly 45 min.).
Pletu ze čtyř pramenů, jako základ na vánočku, ale určitě může být i jiný tvar :).
Chvilku nechám upletené ještě nakynout na plechu a potřu mašlovačkou - vodou smíchanou s kapkou (cca půl lžičky) octa. Posypu mákem.
Peču v rozehřáté troubě 30 minut na 180 stupňů, poté stáhnu na 150 stupňů a už jen hlídám, aby byly akorát :).
Z tohoto množství jsem měla 1 plech velkých housek (slovy 6 ks), pokud si vyhrajete, budou dva plechy menších - roztomilejších a stejně výborných! 🙂500g - Hladká mouka5lžíce - Olej250ml - Vlažné mléko1ks - Vejce42g - Droždí - kostka1lžička - Sůl1lžička - Cukr1sklenička - Voda + kapka octa1hrst - Mákpříprava - 60vaření - 30