Domácí fialkový sirup. Symbol jara ve skleničce plné zdraví

Vytisknout recept
Svěží fialová barva, nasládlá chuť a opojná vůně linoucí se ze svahů u potoků nebo řek, na okrajích luk či při zítkách láká k zastavení a rozjímání nad vší tou nádherou a slastí. Fialky jsou vyhledávané nejen pro svou přitažlivou krásu, ale i pro jejich léčivé účinky. Rostlinky blahodárně působí na naše zdraví a příznivě ovlivňují činnost organismu.
Čím vším jsou pro nás fialky prospěšné?
  • účinně ředí hlen při kašli,
  • pomáhají léčit horní cesty dýchací,
  • působí při ochraptění hlasivek,
  • dokáží zmírnit revmatické bolesti,
  • mají močopudné účinky,
  • jsou vynikajícím pomocníkem při migrénách a bolestech hlavy...
Jaké významné látky v sobě nosí?
  • vitamín C,
  • rutin,
  • flavonoidy,
  • saponiny.
Vyrobte si léčivý sirup sami doma. Příprava je jednoduchá a snadná. Svůj zázračný lék pak budete mít vždy u sebe.
Co budete potřebovat?
  • 30 g fialek (natrhaných z čistého místa). Množství odpovídá 2 hrstím
  • 1 l převařené vody
  • 1 PL kyseliny citronové
  • 1 a 1/2 kg BIO třtinového cukru.
Tmavá barva třtinového cukru způsobí, že výsledný odstín sirupu nebude tak jasně fialový, jako při použití bílého, ale získá nádech karamelu.
Fialky propláchněte pod mírným proudem tekoucí vody a vsypte je do připraveného kastrolu. Zalijte převařenou horkou vodou a nechte macerovat do druhého dne.
Květovou směs přeceďte do vedlejšího hrnce. Květy vyhoďte. Přisypte cukr a přiveďte k varu. Přidejte kyselinu citronovou a na mírném plameni vařte do zhoustnutí asi 45 minut.
Inhed nalévejte do vysterilizovaných skleniček. Obraťte je dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Používejte jako sladidlo do salátů, kávy, čaje. Můžete přidávat do těst nebo jím polít palačinky. Vyrobte si osvěžující domácí limonádu s kapkou léčivého sirupu a poznejte jeho zázračnou moc.
Při onemocnění dýchacích cest užívejte 1 PL několikrát denně do zmírnění obtíží.
30g - Fialky - květy
1l - Převařená voda
1lžíce - Kyselina citronová
1 a 1/2kg - BIO třtinový cukr
10ks - Zavařovací skleničky 0,2 l
příprava - 20 + 24 hodin macerování
vaření - 40
Kategorie Chuťovka
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account