Lahodné podzimní polévky: Recepty na krémové a vývarové pochoutky

„Polévka je nejpřívětivější kuchařský chod. Dýchá z ní klid, sálá útěcha, po únavném dni podporuje družnost stejně jako šálek čaje o páté nebo koktejl.“

(Louis P. De Gouy)
Lahodné, hřejivé, voňavé a plné zeleniny. Husté, krémové a jemně kořeněné. Zahřejí tělo, pohladí mysl a navodí pocit dokonalé pohody. Tak takové jsou úžasné podzimní polévky. Neuvěřitelně snadné, rychlé, za půl hodiny servírujete.

Něco málo o polévkách
Hustým polévkám se říkáme krémy, čirým vývarům pak bujóny. Oba druhy jsou fantastické, zahřejí a povzbudí chuťové pohárky.
Kvalitní vývar z masa je přeji jen delší na přípravu, vaří se pozvolna, táhlým pomalým procesem, aby výsledný bujón zůstal krásně čirý. Podává se při slavnostnějších příležitostech například s nudlovou nebo játrovou zavářkou.

Krémové polévky připravíte rychleji. Základem je spousta zeleniny, která je krátce povařena, aby neztratila své výživné hodnoty a rozmixována do hladkého krému. Bez zahuštění moukou či jiným škrobem. Krémovou konzistenci a hustotu získají přírodní cestou pomocí vlákniny obsažené v použité zelenině.
Díky přidanému koření získá zeleninový krém lahodnou chuť a příjemnou vůni, kterému zkrátka a dobře nelze odolat. V podzimním sychravém počasí vám přijdou k duhu.

 

 

Trocha polévkové etikety
Jak správně jíst polévku? Jak ji servírovat, jakou lžíci použít a kam odložit použitý ubrousek? Odpovědi na tyto otázky jsou klíčem k celkovému obrazu společenského stolování a zorientování se v džungli vědy zvané etiketa.

Polévka je tekutý pokrm, který dělíme na dva základní druhy. Vývar a krém. Jaký je mezi nimi rozdíl, je již zřejmé, ale jak je správně servírovat podle společenských pravidel?
Bujóny či vývary se servírují v malých šálcích se dvěma uchy položené na vlastním talířku. Takto podávané se udrží delší dobu horké. Husté, krémové polévky se mohou servírovat v polévkových tzv. hlubokých talířích, protože chladnou pomaleji oproti čirým vývarům.
Dalším možným způsobem servírování je nabírání z teriny. Talíř či šálek se vždy přiblíží k terině co nejvíce, aby se neumazal ubrus.
I polévkové lžíce jsou dvojího typu. Kulatá lžíce se používá k pojídání polévek krémových, oválnou se pak nejčastěji jedí vývary.

Když je čirá, vývarová polévka dojedená ze šálku, lžíce se odloží vedle na talířek pod šálkem. U krémové servírované v hlubokém talíři se lžíce ponechá přímo v talíři.
Při dojídání polévek se talíř odklání zásadně směrem od sebe. Ve společnosti se polévka do dna obvykle nevyjídá, aby se zabránilo nepříjemným zvukům cinkání kovové lžíce o keramický povrch talíře či šálku.
Pokud je založen ubrousek papírový, po utření úst se odloží na okraj servírovacího talíře vedle šálku. U hlubokého talíře ubrousek odložíme pod lžíci přímo do talíře. Když je k dispozici ubrousek látkový, utřou se jím ústa a ubrousek se odloží zpět na stůl složený tak, aby případné skvrny na něm nebyly vidět. Odkládá se vpravo. Poslouží nadále k hygieně při dalších chodech.

 

3 tipy, které vás zaručeně zahřejí a nejsou vůbec náročné
Rychlé krémy plné zeleniny zvládne opravdu každá hospodyňka. Jsou zdravé, vydatné, plné vitamínů a minerálů a navíc vás prohřejí, když se vrátíte z dlouhé podzimní vycházky přírodou. Vzhůru do experimentování!

Krém ze sladké brambory, mrkve a cukety
Lahodná, voňavá a dokonale hustá polévka, která může klidně zastat i hlavní chod, pokud ji budete podávat s křupavým toastem či rozpečenou bagetkou.
Doba přípravy: 10 minut, doba vaření: 20 minut
Připravte si:

4 PL kokosového oleje

1 ks cibule

1 ks sladké brambory (batáta)

6 ks mrkve

1menší cuketa

1 a ½ litru vody (nebo 

zeleninového vývaru

2 PL soli

Špetka cayennského pepře

Špetka mletého bílého pepře

1 PL čerstvé sekané bazalky

1 PL limetové strouhaní kůry

Šťáva z ½ limety

½ kelímku smetany ke šlehání

4 stroužky česneku + 2 PL kokosového oleje

Na kokosovém oleji orestujte cibuli do „sklovata“. Přidejte nakrájenou sladkou bramboru na menší kostičky. Tepelná úprava bude rychlejší. Krátce s cibulí promíchejte a zalijte vodou (nebo zeleninovým vývarem). Povařte 10 minut. Pak přidejte na hrubo nastrouhanou mrkev a na kousky nakrájenou cuketu. Osolte a vařte dalších 10 minut.
Tyčovým mixérem zeleninovou směs rozmixujte do hladkého krému. Přidejte koření,  limetovou kůru a šťávu. Nechte provařit. Nakonec zalijte smetanou. Odstavte z plotýnky a nechte odpočívat.
Na pánvičku si dejte kokosový olej, nechte rozpálit. Česnek nakrájejte na tenké plátky a vložte do oleje. Krátce orestujte. Krém naservírujte do polévkových mističek, vložte lžící restovaného česneku a dozdobte lístky čerstvé bazalky.

 

CUKETOVÉ CAPPUCCINO
Dokonalé, teplé a voňavé „cappuccino“ z cukety s jemnou našlehanou mléčnou pěnou. Hmmm… to je podzimní pohádka. Jak kreativní, inspirativní a nápadité!
Doba přípravy: 10 minut, doba vaření: 10 minut
Připravte si:

1 větší cuketu

0,5 l 

zeleninového vývaru

Špetka soli

Špetka bílého pepře

Špetka muškátového oříšku

3 Pl másla

1 mladá cibulka i se zelenou natí

0,4 l plnotučného mléka

Cuketu omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. V kastrolu rozpusťte máslo. Na něm krátce orestujte na jemno nakrájenou mladou cibulku. Přidejte kostky cukety, prohoďte a podlijte vývarem. Vařte 10 minut. Poté tyčovým mixérem rozmixujte směs do hladkého krému a přidejte sůl s pepřem. Přistrouhejte kousek muškátového oříšku pro zvýraznění chuti.
Mléko ohřejte a vyšlehejte do husté pěny.
Polévku nalijte do šálku a na povrch přidejte pořádnou čepici husté mléčné pěny.
Ozdobte kouskem čerstvé petrželové natě.

 

Květáková v bochníčku
Je krémová, sytá a přesto lehká. Pokud chcete mít polévku hutnější, přidejte smetanu. Já polévku zahušťuji ovesnými vločkami, mouku vynechávám.
Doba přípravy: 15 minut, doba vaření: 10 minut

1 středně velký květák

6 PL kokosového oleje

4 PL ovesných vloček

1 l 

zeleninového vývaru

1 ČL soli

špetka soli

muškátový oříšek dle chuti (nastrouhat)

2 vajíčka

čerstvá jarní cibulka

čerstvá petrželka na ozdobení

Květák rozeberte na růžičky, řádně omyjte a povařte cca 10 minut v osolené vodě. Sceďte a rozmačkejte.
V kastrolu na oleji opražte ovesné vločky. Měly by mít světle hnědou barvu a oříškovou vůni. Podlijte ihned vývarem. Přidejte rozmačkaný květák, osolte, opepřete a povařte 10 minut. Ponorným tyčovým mixérem polévku rozmixujte do hladké a jemné textury. Dochuťte čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. Vmíchejte mírně prošlehaná vajíčka a nechte srazit. Přidejte čerstvou jarní cibulku a posekanou petrželovou natí.
Polévku po chalupářsku servírujte v bochníku chleba. Je to opravdová lahoda. Vydlabané bochníčky můžete zakoupit v obchodních sítích anebo si je upéct doma do zásoby, vydlabat a uložit do mrazáku. Vnitřek chleba můžete použít k zahuštění dalších pokrmů.

 

Dobrou chuť a krásné podzimní dny!

Zdroj foto: Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account