čočková pomazánka
Ingredience
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 šalotky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 1 lžička kurkumy
- 400 ml vody
- 2 rovné lžičky soli
- pepř
- 200 g červené čočky Lagris
- 100 ml kokosového mléka
- šťáva z 1/2 citronu
K podávání:
- knäckebrot
Instrukce
- V kastrůlku si rozpálíme olej a opečeme na něm najemno posekané šalotky a česnek. Přidáme římský kmín, koriandr, nastrouhaný zázvor a kurkumu a minutku opékáme, až se koření rozvoní. Pak zalijeme vodou, osolíme, opepříme, přivedeme k varu, vsypeme červenou čočku a 10 minut vaříme.
- Pak přidáme i kokosové mléko a citronovou šťávu, přivedeme znovu k varu a poté vypneme plamen. Necháme vychladnout, podáváme s knäckebrotem nebo pitou a posypeme čerstvým koriandrem. Pokud nemáme rádi čerstvý koriandr, jehož chuť je trochu neobvyklá, dobře poslouží i bazalka nebo čerstvý tymián.
Určitě by se to dalo, dle mého ve výsledku podobné na hummus, však je to také luštěnina a záleží spíš na konečném dochucení.
Přesně, souhlasím.
zajímavá pomazánky, já spíš dělám z čočky saláty, ale tohle by stálo za vyzkoušení (za mě samozřejmě bez cibule)
Jakto? Bez cibule, ani osmahlou, ted jsem videla, ze kupuji i susenou a ma dobre hodnoceni, v dobre kvalite.
cibuli v syrovém stavu vůbec nepozřu, osmahlou mám ráda hodně do hněda, tu používáme na čočku nebo hrách, případně na halušky…