Cibulový quiche
Ingredience
- 300 g Hladká mouka
- 125 g Máslo
- 100 ml Vlažná voda
- 2 - 3 lžička Sůl
- 250 g Smetana 12%
- 170 g Strouhaná gouda
- 7 ks Velká cibule
- 2 ks Žloutek
- 1 lžíce Olivový olej
- 2 dcl Bílé víno
- 2 lžička Provensálské koření
- 1 lžička Pepř
Instrukce
- Nejdříve připravíme těsto z hladké mouky, másla, vlažné vody, špetky soli a necháme odpočinout v lednici alespoň hodinu, nejlépe však do druhého dne. Teď se pustíme do přípravy náplně. Oloupanou cibuli nakrájíme na půlkolečka a osmažíme na oleji. Až nám cibulka lehce zesklovatí, podlijeme vínem a necháme dusit dokud se nám víno neodpaří. Takto připravenou cibuli necháme vychladnout a následně osolíme, opepříme a okořeníme provensálským kořením. Přidáme nastrouhaný sýr, smetanu, žloutky a vše pořádně promícháme.Vezmeme formu na koláč a vymažeme ji olivovým olejem. Těsto vyválíme (tloušťka 4 mm) a vložíme do formy. Nesmíme zapomenout těsto na dně formy propíchat vidličkou.Do formy s těstem nalijeme připravenou cibulovou směs, kdo chce, může ještě vršek posypat sýrem, a pečeme na 180 °C 40 minut.Hotový quiche můžeme podávat teplý i studený, mně teda více chutná ještě teplý 🙂