Chodské koláče

Vytisknout recept
Z droždí, lžíce mouky, lžíce cukru a trochy vlažného mléka připravíme kvásek a necháme ho na teplém místě vzejít.

Prosijeme mouku a sůl, přidáme vejce a žloutek, zbylé mléko a cukr, vzešlý kvásek a rozehřáté máslo. Vypracujeme měkké těsto a necháme ho cca 30 minut kynout.

Těsto rozdělíme na čtvrtiny a vytvarujeme bochánky. Položíme je na pomaštěný pečicí papír a necháme dalších 15 minut kynout. Pak je rukou či válečkem vytvarujeme na cca 0,5 cm silné placky. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a na plochu koláče stejnoměrně rozetřeme tvarohovou náplň. Troubu předehřejeme na 180 °C.

Koláče s rozetřeným tvarohem ozdobíme pomocí cukrářského sáčku makovou náplní – s malováním koláče si můžete pohrát, jak je libo.

Pečeme, až budou okraj a spodek koláče zlatavé; cca 15–20 minut.
Tvarohová náplň: Utřeme 1 kg tučného tvarohu (balený v kostce), 200 g krupicového cukru, 2 malá vejce, 2 lžičky strouhané kůry z biocitronu, špetku soli, 1 lžíci hrubé mouky a naředíme smetanou ke šlehání tak, aby se náplň dobře roztírala.
Maková náplň: Promícháme 125 g mletého máku s cukrem podle chuti, kápneme trochu rumu, zalijeme vařící vodou a necháme vychladnou
 
 

25g - Čersté droždí
100g - Krupicový cukr
500g - Polohrubá mouka
250ml - Vlažné mléko
125g - Rozpuštěné máslo
1ks - Vejce
1ks - Žloutek
1špetka - Sůl
1ks - Tvarohová a maková náplň
příprava - 60
vaření - 15
Kategorie Dezert
Uvařila KláraAndělová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account