Chodské koláče
Prosijeme mouku a sůl, přidáme vejce a žloutek, zbylé mléko a cukr, vzešlý kvásek a rozehřáté máslo. Vypracujeme měkké těsto a necháme ho cca 30 minut kynout.
Těsto rozdělíme na čtvrtiny a vytvarujeme bochánky. Položíme je na pomaštěný pečicí papír a necháme dalších 15 minut kynout. Pak je rukou či válečkem vytvarujeme na cca 0,5 cm silné placky. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a na plochu koláče stejnoměrně rozetřeme tvarohovou náplň. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Koláče s rozetřeným tvarohem ozdobíme pomocí cukrářského sáčku makovou náplní – s malováním koláče si můžete pohrát, jak je libo.
Pečeme, až budou okraj a spodek koláče zlatavé; cca 15–20 minut. Tvarohová náplň: Utřeme 1 kg tučného tvarohu (balený v kostce), 200 g krupicového cukru, 2 malá vejce, 2 lžičky strouhané kůry z biocitronu, špetku soli, 1 lžíci hrubé mouky a naředíme smetanou ke šlehání tak, aby se náplň dobře roztírala. Maková náplň: Promícháme 125 g mletého máku s cukrem podle chuti, kápneme trochu rumu, zalijeme vařící vodou a necháme vychladnou