Chinois - francouzský máslový koláč
Ingredience
- 100 ml Mléko
- 90 g Máslo
- 2 ks Vejce
- 1 lžička Sůl
- 50 g Cukr krupice
- 400 g Hladká mouka
- 20 g Droždí
Náplň
- 80 g Cukr krupice
- 2 ks Žloutek
- 1 ks Vanilkový cukr
- 250 ml Mléko
- 30 g Hladká mouka
- Rozinky máčené v rumu
- Jablka
- Skořice
Instrukce
- Do domácí pekárny nalijeme vlažné mléko s rozšlehanými vejci a rozpuštěné vlažné máslo, přisypeme cukr (bez jedné lžičky), sůl do levého rohu a prosátou mouku, ve které uděláme vpravo důlek, do něj dáme lžičku odloženého cukru a na něj rozdrobíme droždí. Zapneme program HNĚTENÍ (v mém případě má číslo 13 🙂 ) a čekáme cca hoďku a půl, až těstíčko pěkně nakyne. Ovšem nelelkujeme u toho na FB, ale připravíme si náplň.V mléce rozmícháme oba cukry, žloutky i mouku a uvaříme z toho kašičku, kterou za občasného promíchání necháme vychladnout. Pokud nám zbude (a mně zbude, páč nešetřím 🙂 ) rum z namočených rozinek, tak jej do náplně taky vmícháme.Na dno dortové formy o průměru 26 cm položíme pečicí papír (boky nevymazávám). Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme náplní, posypeme rozinkami a nastrouhaným kyselejším jablkem, poprášíme skořicí a srolujeme jako závin. Nakrájíme na stejnoměrné kousky (asi 3-4 cm), které klademe do formy řeznou stranou dolů. Naprosto nezbytný je superostrý nůž, protože jinak to budete pižlat a budete zmatlané od krému až za ušima!!!Když máme kousky ve formě, necháme je asi 20 minut ještě kynout. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia cca 15 minut. Až začíná koláč shora zlátnout, snížíme na 160 stupňů Celsia a dalších 20-30 minut dopékáme (jako v životě - trouba od trouby vyžaduje jiný, individuální přístup 🙂 🙂 🙂 ).Upečený koláč vyndáme z formy a necháme vychladnout. Podle původního receptu by se měl po vytažení potírat sladkou vodou (cukr moučka, rozpuštěný v trošce vody), aby se leskl, ale tohle nedělám, páč je tak kráááááásnýýýý, že cukrová voda už to nemůže vylepšit 🙂 . Z formy jej vytahujeme až po vychladnutí, aby se nám nepotrhal.Dobré chutnání ..... a pište jak se povedl [x] .