Čerstvý chléb? Vyzkoušejte mátový

Vytisknout recept
Kategorie Předkrm
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 55 minutes
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

  • 5 hrnek Hladká mouka (Babiččina volba na kynutá těsta)
  • 2 1/2 hrnek Vlažná voda
  • 21 g Droždí
  • 2 lžička Sůl
  • 1/4 lžička Anýz
  • 1 lžička Tymián (čerství)
  • 1 hrnek Máta čerstvé listy
  • 1 lžička Cukr krupice

Instrukce

  • Máte rádi chléb? Ochutnejte mátový
    Pravděpodobně by málo kdo hádal, že mátový chléb je pochoutkou turecké kuchyně. Při svých cestách po této úchvatné zemi jsem měla možnost jej poprvé ochutnat v Bodrumu, což je přístavní město v provincii Mugla na jihovýchodním cípu Malé Asie. Místo je známé jako centrum turistiky a jachtingu. Místní domorodci tvrdí, že zde v přístavu kotví své jachty nejbohatší lidé planety. Ač žádnou loď nevastním, přístav jsem navštívila a měla možnost do několika luxusních jachtiček nahlédnout. 
    Z tureckého pečiva asi budete dobře znát chléb zvaný "Pide", který se používá k přípravě pravého "Kebabu". Dalším druhem je chléb "Bazlama", který svým tvarem připomíná spíše placku. 
    Chléb s mátou, který jsem si zde zamilovala, byl klasický vekový, který se běžně prodává u nás. Nejraději jsem však mlsala chlebové placky vytažené přímo z trouby, horké potřené různými variacemi sýrů, španátu či oblíbených rajčatových past, které připravovaly místní ženy v pecích přímo na ulici.
    A tak jsem si vzala inspiraci, sepsala suroviny a zkoušela. Nejdůležitější jsou poměry vyvážené chuti. Zde je recept dovedený k (ne)dokonalosti, ale chutná opravdu báječně.
    Tip: úžasný je namazaný s máslem a domácím džemem. Při letním grilování se skvěle hodí k šťavnatým steakům masa všeho druhu.
    Ingredience: (nejraději vše měřím na hrnky, takže chléb s mátou hrníčkový)
    5 hrnků hladké mouky (pšeničné)2 a 1/2 hrnků vlažné vodypolovička droždí (z kostky o váze 42 g)1 ČL cukru2 ČL soli1/4 ČL anýzu1 ČL tymiánu (používám svůj čerstvý)1 hrnek listů máty
    Dále budete potřebovat chlebíčkovou pečící formu a 1 PL oleje na její vymazání.
    Mouku prosejte do mísy, aby se provzdušnila. Utvořte v ní důlek, do kterého nalijte oslazenou teplou vodu a rozdrobte do ní droždí. Nechte vzejít kvásek.  
    Z listů máty si vyrobte tzv. pesto (pomocí tyčového mixéru rozdrťte listy společně s trochou studené vody).
    Kvásek s moukou promíchejte a postupně přidejte ostatní ingredience. Dobře prohnětete, aby se vše správně spojilo. Pokud se vám bude zdát těsto příliš řídké, přisypte ještě trochu mouky. 
    Vypracované hladké těsto nechte kynout na teplém místě asi 90 minut.
    Předehřejte si troubu na 180 °C. Chlebíčkovou formu vymažte olejem. 
    Těsto po vykynutí ještě jednou na vále nebo podložce propracujte, nechte krátce dokynout a přendejte do formy. Vložte do horké trouby a pečte cca 50 - 55 minut. Než chléb vyndáte z trouby, proveďte test se špejlí. Pokud ji vytáhnete suchou a čistou, máte pečeno. Když se bude ještě těsto lepit na špejli, nechte ještě v troubě dopéci dalších 5 - 7 minut.
    Formu vyndejte z trouby a nechte prochladnout. Bochníček opatrně vyndejte do ošatky a nechte zcela vychladnout.
    Dobrou chuť.
     
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account