Bezlepkové perníčky
Ingredience
- 160 g bílé pohankové mouky hladké
- — 125 g ovesné mouky (najemno namletých
- bezlepkových ovesných vloček)
- — ½ lžičky jedlé sody
- — 2 lžičky perníkového koření
- — 90 g másla pokojové teploty
- — 80 g medu
- — 1 vejce velikosti M
- — 30 g bílé pohankové mouky hladké na
- pomoučení můžete použít i ovesnou
Instrukce
- Nejprve si do větší mísy dejte obě mouky, jedlou sodu
- a perníkové koření a zamíchejte.
- Poté přidejte máslo,
- med a vejce a vše vypracujte v těsto.
- Těsto zabalte do
- potravinářské fólie a nechte v lednici odležet 1 den.
- Druhý den těsto vytáhněte a nechejte jej na lince
- odležet další cca 1–2 hodiny, aby změklo a lépe se
- s ním pracovalo.
- Troubu mezitím předehřejte na 170 °C, připravte
- si plech a vyložte jej pečicím papírem. Nachystejte si
- také vykrajovátka a formičky dle libosti.
- Pomoučete si pracovní plochu a poté na ní těsto
- po kouscích vyvalujte na tloušťku 3–4 mm, vykrajujte
- z něj perníčky a skládejte je na přichystaný plech.
- Takto připravené perníčky dejte do předehřáté
- trouby a pečte 10–13 minut na 165–170 °C.
- Po vytažení nechte perníčky vychladnout
- (cca 30 minut) a dejte ve vzduchotěsné krabičce
- alespoň na 5 dní do lednice, aby změkly. Perníčky
- vám vydrží cca 2–3 týdny v chladu ve vzduchotěsné
- krabičce.
Vánoční klasika
perníčky zrovna nemusím, ale fajn, že jsou i recepty pro bezlepkáře
prima, ještě, že nepeču 🙂
Pěkné perníčky. Vyzkouším.