Babiččina vánočka
Ingredience
- 1 kg Hladká mouka
- 200 g Cukr moučka
- 5 dcl Mléko
- 50 g Droždí
- 150 g Sádlo
- 2 ks Žloutek
- 1 sklenička Rozinky
- 1 sklenička Mandle loupané na plátky
- 1 lžička Sůl
- 1 ks Vanilkový cukr
- 1 lžička Muškátový oříšek strouhaný
Instrukce
- Z droždí, trochy mléka, mouky a cukru uděláme kvásek. Do mísy dáme všechny suché ingredience na těsto kromě rozinek a mandlí, pak přidáme žloutky pokojové teploty a přilijeme mléko také pokojové teploty, kvásek a rozpuštěné mírně vychladlé sádlo i rozpuštěné mírně vychladlé máslo. Zaděláme těsto, do nějž nakonec přidáme rozinky a část nasekaných mandlí. Poté necháme těsto přikryté utěrkou vykynout. Po vykynutí rozdělíme na tolik stejných dílů z kolika copů budeme vánočku plést. Z dílů stočíme kuličky které necháme opět asi půl hodiny přikryté vykynout. Pak vyválíme copy a upleteme vánočku, kterou necháme také dobře vykynout. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme rozsekanými mandlemi a dáme péci. Pečeme asi hodinu. Hotovou vánočku pocukrujeme a dobrou chuť.