V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina
Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.
Z výsledků průzkumu je na první pohled jasné, že se v Česku vedle vegetariánství a veganství rozrůstá i trend tzv. flexitariánství. Lidé, kteří se takhle stravují konzumují maso nebo ryby pouze příležitostně a celkově cíleně snižují svoji spotřebu všech produktů živočišného původu. Vyloženě za flexitariány se v průzkumu označilo 21 % respondentů. Lidé maso nejčastěji omezují ze zdravotních důvodů (68 %), z obav o životní prostředí (59 %), obav o dobré životní podmínky zvířat (42 %). 22 % dotazovaných maso v jídelníčku vynechává kvůli ceně, která je pro ně příliš vysoká.
„Flexitariánství a reduktariánství je novým trendem, u kterého lidé konzumují maso a živočišné produkty jen příležitostně nebo jejich spotřebu cíleně omezují z nejrůznějších důvodů, často kvůli vlastnímu zdraví, ekologickému aspektu, novým chutím či právům zvířat. Tento trend rozhodně vítáme a je skvělé, že omezování masa a dalších živočišných produktů deklaruje celá čtvrtina populace České republiky,” říká předseda České veganské společnosti, Martin Ranninger. „Naším hlavním cílem je snížit spotřebu masa a dalších živočišných produktů o 50 % do roku 2040 a právě flexitariáni nám v tom mohou výrazně pomoci,” dodává předseda České veganské společnosti Martin Ranninger.
Neméně zajímavá je skutečnost, že téměř pětina těch, kteří uvedli, že maso či ryby konzumují maximálně jednou za čas, ho v posledním roce přestala jíst úplně. 60 % z této skupiny se pak jeho konzumaci snažila alespoň snížit. Rostlinné alternativy masa do svého jídelníčku zařazuje každý pátý Čech. Nejčastěji lidé sahají po rostlinných alternativách masa proto, že jsou zdravější (73 %), důvěryhodnější (62 %), lepší pro životní prostředí, (69 %) a lépe se tráví (32 %). Z příchutí rostlinných alternativ masa vede masová (76 %), houbová (57 %) a tofu (39 %). Někteří konzumenti ale vyhledávají i exotičtější chutě: jackfruit (27 %) a chipotle (24 %).
Spotřebitelé mají zájem také o rostlinné alternativy mléčných produktů. Tyto produkty vyhledávají především proto, že jsou lepší pro životní prostředí (72 %), chutnají lépe než běžné mléčné výrobky (71 %), jsou zdravější (65 %) nebo rádi zkouší nové věci (41 %). Při jejich výběru je pro 50 % konzumentů rostlinných alternativ mléčných produktů důležité především to, aby chutnaly podobně jako jejich tradiční živočišné protějšky.
„Můžeme si také všimnout vzrůstající motivace ekologické, tedy toho, že čím dál více lidí vynechává maso a další živočišné produkty ze svého jídelníčku kvůli zdraví naší planety. Jde o jednoduchý a snadno představitelný krok, který může udělat opravdu každý, a to hned několikrát denně. Ať už zvolíte rostlinné pondělky, vyzkoušíte veganské obědy nebo rostlinnou stravu o víkendech, vliv na vaší osobní ekologickou stopu bude značný. Už jen výměna jednoho hovězího burgeru za sójový ušetří tolik vody, jako kdybyste se 4 měsíce nesprchovali,” říká Martin Ranninger.
V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina
-
Stres a duševní zdraví ve školství
LenkaHeczková||-, Osobní rozvoj a podnikání
Každý šestý mladý člověk ve věku 6-17 let zažije každý rok poruchu duševního zdraví a polovina všech duševních poruch...
-
Postihuje Alzheimerova choroba pouze staré lidi?
Lenka Hudečková||Osobní rozvoj a podnikání
Postihuje Alzheimerova choroba pouze staré lidi? Nikoli, onemocnět mohou i třicátníci a lidé středního věku. Když v roce 1906...
-
Hojení emocí
Beáta Konvalinová||Osobní rozvoj a podnikání
ZITA PROCHÁZKOVÁ Jejím současným povoláním a vášní je zejména terapie traumatu s využitím metod konstelace traumatu a dialogus nevědomím a s našimi vnitřními...
-
Mikulášská nadílka jen dnes do půlnoci
Anna Bartošová||Osobní rozvoj a podnikání
Přechod a menopauza – období, kterým si každá žena musí projít, ale jenom cca 1/3 žen prochází tímto obdobím...
-
Zadarmo do Las Vegas? Proč ne?
BlogirlCzech||Osobní rozvoj a podnikání
Ano je to tak. V říjnu letíme s vítězkou Czech&Slovak PhotoGirl 2017 do Las Vegas. Nabídli jsme příležitost pro...
-
MOTIVAČNÍ DOPIS – text
YnnaNovotná||Osobní rozvoj a podnikání
PŘÍKLAD:Zájem o práci v cestovní kanceláři (Dopis není stylisticky upravován, pouze jsem vybrala text, který bych na místě uchazeče...
-
Herečka Pavla Beretová, jako šéf mordparty aneb Místo zločinu Ostrava – nový krimiseriál, který vychází ze skutečných případů
Andrea Fuglíková||Osobní rozvoj a podnikání
Již v pondělí nasazuje Česká televize do záplavy nekonečných detektivních seriálů ze své vlastní produkce krimiseriál Místo zločinu Ostrava. Měla...
-
Jdu svou cestou k cíli: Někdy je to složité, o to lepší je pak výsledek
KatkaU||Osobní rozvoj a podnikání
Jít si za svým cílem je něco, co moc lidí neumí. Většinou mají tuto vlastnost spojenou s bezohledností a...