Nejoblíbenější světové koření je plodem pepřovníku černého, popínavé rostliny pocházející z jižní Indie a Srí Lanky. Jeho barva se ale neomezuje pouze na černou. Rozdílná barevná provedení pepře závisí na tom, v jakém stupni zralosti se plody sklízejí a jak se zpracovávají.
Nejběžnější pepř černý vzniká z nedozrálých plodů pepřovníku. Ty se natrhají přesně ve chvíli, kdy začínají červenat. Následně se krátce povaří a několik dní suší na slunci. Zelený pepř se také dělá z nedozrálých, ještě plně zelených bobulí. Ty se po sklizni nejdřív rychle usuší v proudu horkého vzduchu. Pak se buď zamrazí, nebo naloží do slaných nebo octových nálevů. V sušené formě by se měl zelený pepř spotřebovat rychle, protože na rozdíl od pepře černého se rychleji kazí.
Pokud necháme plody pepřovníku úplně dozrát, dostaneme pepř červený. Ten se musí okamžitě po sklizni naložit do různých typů nálevů. Zralé plody se navíc mohou také máčet, aby z nich šla odstranit slupka. Bílé vnitřní zrnko se pak znovu suší. Takto vzniká pepř bílý.
Červenorůžové kuličky, které vídáme ve směsích barevného pepře, nejsou pravým pepřem. Ve skutečnosti jde o plody stromu pepřovce, který pochází z Jižní Ameriky. Pepř totiž kdysi býval velice drahou komoditou a pdobné plodiny ho nahrazovaly.
Rozdíl mezi černým, zeleným, bílým a červeným pepřem
-
Schováváte peníze do polštáře?
Kateřina Hanáková||Osobní rozvoj a podnikání
Znáte ty pohádky o skrblících, kteří byli zamilovaní do svých peněz? Kteří by si nechali i koleno vrtat, jen...
-
Lekce uzdravující síly mysli od Louisy Hay
Marie Kostelecká||Osobní rozvoj a podnikání
Uzdravující síla mysli: Inspirativní rady od Louise Hay pro šťastnější život Louise Hay nám připomíná, že neseme plnou odpovědnost...
-
Dnes máte šanci… – na pondělí 28.5.18
TerezaPyrchalová||Osobní rozvoj a podnikání
Dnes máte šanci… – na pondělí 28.05.18 Jak využít tento den? Zamyslete se nad tím, kde máte zpoždění...
-
Tip 3
Jitka Štádlerová||Osobní rozvoj a podnikání
Jak si psát cestovní deník? Tip č. 3 Začněme psát již před cestou Se svými zápisky začínám již před...
-
Dobrý start pro delší projekt… – na úterý 29.05.18
TerezaPyrchalová||Osobní rozvoj a podnikání
Dobrý start pro delší projekt… – na úterý 29.05.18 Hrabat se v zemi nebude vhodně zvolenou aktivitou na...
-
Roční období dle čínské medicíny
lucievelebilova||Osobní rozvoj a podnikání
Vítám tě u svého dalšího článku *wine* TCM rozlišuje potraviny na horké, teplé, studené a neutrální. Horké potraviny – posilují jang...
-
Přerušovaný půst
NikolNiki||Osobní rozvoj a podnikání
Zdravím všechny 🙂 Vzhledem k tomu, že se ráda věnuji zdravému životnímu stylu a navíc po dětech jsem to stejně...
-
Ženy, které jdou za svými sny
JanaBohutínská||Osobní rozvoj a podnikání
Mám velké štěstí, že se při své práci mohu setkávat s mnoha ženami, které stojí na vlastních nohách. Jsou...