362

Za nejdražší kávu na světě byla dlouho považována káva cibetková, kterou přírodně zpracovává tělo malé kunovité šelmy cibetky palmové a vybírá se z jejího trusu. Objevila se ale i novinka, tedy káva, která “prošla slonem”. Ta je dokonce ještě dražší. 
Za vysokou cenu cibetkové kávy může náročný způsob jejího získávání. Jeden kilogram Kopi Luwak (v indonéštině kopi- káva, luwak- cibetka) přijde na víc neždeset tisíc korun. Sběrači musí v terénu pátrat po cibetčím trusu a hledat v něm plody kávovníku. V trávícím traktu cibetky projdou kávová zrna procesem kvašení, díky kterému ztratí původní hořkost. Po vyloupnutí z tvrdého obalu a upražení získávají plody kávovníku specifickou chuť a aroma. Pro usnadnění práce při sběru došlo i k pokusům chovat cibetky v zajetí. Nepodařilo se je ale donutit, aby se živily kávovými zrny.
Kanaďan Blake Dinkin přišel na jiný způsob. Cibetku vyměnil za slona. V severním Thajsku ve sloním útulku začal slony krmit kávovými boby a vyrábět kávu Black Ivory Coffee. Její cena se pohybuje kolem pětadvaceti tisíc korun za kilogram. Tato výjimečná káva vzniká ve sloním trávícím traktu stejně jako u cibetek. Sloní kávaale chutná jinak, protože sloni jsou na rozdíl od všežravých cibetek býložravci.
          
     

©2022 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account