124

České dobré a zdravé jablko
 

V tuhle dobu, ke konci září nebo první víkend v říjnu, se na různých

místech naší republiky chystají Slavnosti jablek.

(Den jablek, Jablečný jarmark, apod).

Již jsme jich několik navštívili v minulých letech, například v nedalekých

Kokašicích, v Nečtinách, nebo v Krásném Dvoře.

Akce je to vždy pěkná, pokud se počasí udrží a aspoň neprší.

Je zde možná ochutnávka samotných jablek, následně jejich koupě,

ale také ochutnávka různých jablečných dobrot.

Jablko je zdroj vitamínů, které tolik potřebuje naše tělo.

Kromě klasického jablečného štrůdlu, koláčů s jablkovou náplní,

jablečného dortu, a dalších sladkých dobrot,

je jablko vhodné k sušení křížal, na výrobu moštu, nebo i jablečného destilátu.

Jablka si můžeme i zavařit na zimu. 

Jablka obsahují vitamín C a řadu antioxidantů, které chrání DNA v lidských 

buňkách a snižují tak riziko vzniku rakoviny,

podobně jako množství vlákniny.

Jiné látky chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou.

Například: 

snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu a krevních tuků

posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh

stabilizují hladinu cukru v krvi

příznivě ovlivňují celou zažívací soustavu

mají vysoký obsah vlákniny

posilují dásně

působí protizánětlivě

Dobrou chuť a musíme doufat, že v obchodech seženeme nyní jablka

již za lepší ceny než byly doposud.

Hudlenka

©2022 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account