Mám za sebou deset receptů ze své kuchařské výzvy celosvětových receptů. Vaše podpora, milé dámy, pro mě byla neuvěřitelnou vzpruhou, proto bych se s vámi chtěla podělit i o pár těch zážitků ze zákulisí.
Pro shrnutí mám za sebou kuchyni z Belgie, Etiopie, Jordánska, Lichtenštejnska, Maďarska, Moldávie, Mosambiku, Namibie, Nizozemí a Srí Lanky.
Některá jídla byla opravdu skvělá a ráda je zařadím do svého pravidelnějšího jídelníčku. S radostí třeba vzpomínám na hovězí vývar se špekovými knedlíky, kterému jsem zpočátku mnoho šancí nedávala. Už jen proto, že pokrmy z pečiva nepatří mezi mé oblíbené. Tyhle houskové knedlíčky, do kterých jsem zamíchala pikantní slaninu, ale překvapily. Nejen že se nerozpadly, ale udělaly z čirého vývaru chutné a hutné jídlo.
A pak samozřejmě belgický karbonaden… Má první omáčka z hovězího masa (mimo tradiční svíčkové). Z tohoto receptu jsem měla opravdu strach. Přece jen hovězí maso nepatří k nejlevnějším, takže se mi opravdu nechtělo ho vyhazovat. Ale všechno dopadlo dobře, a to i přes to, že se mi omáčka několikrát „přicmudla“, a na záhonku jsem si popletla tymián s oreganem. A ta krásná barva…! 😀
Naopak jídla, která se u nás asi nechytnou, budou nizozemský jablečný koláč a etiopská zelná placka. Myslím, že nikdy nezapomenu na mamčin komentář, když jsme ji poprvé ochutnávaly : „Chutná to jako spálený polystyren.“ S trochou nadsázky, samozřejmě 🙂 Jíst se dala, ale požitek nám nepřinesla.
Těsně před Vánoci jsem pekla ještě podle dvou dalších receptů, které jsem zatím nepřidala. Mezi cukroví jsem zařadila mandlovo-pistáciové kuličky z Čadu, které nebyly špatné, ale dosti nákladné, vzhledem k tomu, že neobsahují přísady, které se nám běžně válí v kredenci, a honey rings z Malty. Tyhle kroužky pro mou rodinu ale nebyly příliš poživatelné. Jejich náplň je tvořená melasou a kořením, její závěrečná chuť se přibližuje lékořici. Říkala jsem si, jestli jsem nevybrala špatný recept a ten skutečně původní neobsahoval med, jak napovídá název. Raději jsem se po tom ale nepídila a recept vám brzy představím v podobě, jakou jsem použila já. Někomu, komu melasa nevadí, budou jistě chutnat.
Také se chystám na Thajskou kuchyni, ze které bych ráda připravila nudle Pad Thai, ale zatím se mi nedaří sehnat všechny přísady. Ještě v lednu bych chtěla stihnout bhútánské jasha maroo, zajímavou dušenou směs brambor a kuřecího masa.
Tak uvidíme, kam mě ještě cesty zavedou…;-)
První desítka za mnou…
-
Tipy na oživenie a používanie šperkov
ĽubicaMervová||Bydlení a domácnost
Ak aj vy sa občas trápite doma so zanesenými šperkami, zamotanými retiazkami, zapínaním náramkov, či farbiacimi prsteňmi, prinášam vám...
-
PŘIPIJTE SI NA DEN VZNIKU SAMOSTATNOSTI NOVINKOU BOŽKOV REPUBLICA HONEY S POCTIVÝM VČELÍM MEDEM
HanaPazderková||Bydlení a domácnost
Značka Božkov uvádí na trh v rámci oslav Dne vzniku samostatnosti československého státu medovou novinku – Božkov Republica Honey kombinující...
-
Pouze dnes sleva 15 % na vybrané zboží z kategorie Módní doplňky
Marie Kostelecká||Bydlení a domácnost
Vánoce na Fleru o měsíc dřív – tak se jmenuje největší a nejdelší prodejní kampaň. A proč zrovna o...
-
Bílé batáty
MarcelaKapounová||Bydlení a domácnost
Bílé batáty mají téměř stejnou chuť jako klasické batáty, mají však vyšší antioxidační účinky, které působí proti volným radikálům....
-
Šijem, šiješ, šijeme
SilviaBrzá||Bydlení a domácnost
Zdravím všetkých, momentálne žijeme vo veľmi zložitej situácii…. Začalo to asi takto….máme známeho onkologického pacientka a samozrejme nedostatok...
-
Sněhobílá nadílka od firmy 4Home
KristiS.||Bydlení a domácnost
Krásný den, chci Vám ukázat bílé produkty od firmy 4Home, které nám donesl Ježíšek. Ale nejdříve Vám povím něco...
-
Wanda Vorlová a její OSMINA aneb tři témata k 15. dni v měsíci vhodná pro ženy i muže
WandaVorlová||Bydlení a domácnost
Krásný páteční večer všem příznivcům inspirace. Je tu listopad a já přicházím s “něčím do mlýna” *heart* 1....
-
Magda Váňová – Tereza
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Před časem se mi do rukou dostala i tato starší knížky od spisovatlky Magdy Váňové, tak proč si jí...