Makadamový olej se řadí mezi luxusní oleje, lisované za studena. Získává se z makadamových ořechů. Ty patří k nejdražším na světě. Rostou v Austrálii, na Novém Zélandu a v oblasti jižního oceánu.

Makadamový strom je celý rok zelený. Pěstuje se na plantážích společně s kávovníkem. Může vyrůst až do výšky 20 metrů. Listy jsou dlouhé a úzké. Po 10 letech na něm lze sklidit 12–14 kg ořechů. Ořechy dorůstají průměru až 3 cm. Ze 100 g ořechů se dá získat 75 g oleje.

Makadamový olej obsahuje 80 až 85 % mononenasycených olejů. Dále vitamín E, A, B omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, olejovou, linolovou, linoleovou a palmitolejovou kyselinu.

Použití v kuchyni

• Makadamové ořechy jsou velmi chutné a hodnotné.
• Makadamový olej má jemnou máslovou chuť. Je ideální do salátových dresinků a výborně se hodí ke smažení, pečení a vaření nejrůznějších druhů masa, ryb, kuřete a zeleniny. V pečení jej lze využít pro křehké pečivo.
• Mezi kuchaři je preferován pro svůj vysoký kouřový bod. To znamená, že lze používat na smažení potravin při vyšších teplotách, než se olej vznítí. Olej tak neztratí své zdravotní výhody, protože se nepřepálí, a neztrácí tak svou jedinečnou chuť.
• Makadamový olej se nemusí skladovat v lednici. Po otevření ho lze používat až po dobu dvou let.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account