179

Bodlákový nebo také světlicový olej se získává lisováním ze semen světlice barvířské. Jedná se o 100 % jednodruhový jedlý rostlinný olej lisovaný za studena a sedimentovaný. Olej je v čistě přírodním stavu, bez přidaných látek, a není rafinován.

Bodlákový olej přesvědčí všechny konzumenty svou specifickou a obzvláště jemnou pikantní chutí. Jedná se o olej s nejvyšším podílem nenasycených mastných kyselin, až 75 % kyseliny linolové. Kyselina linolová je životně důležitá, neboť ji lidský organismus potřebuje, ale není ji schopen sám vytvořit.

Nejlepší využití oleje je za studena do dresingů a syrových zeleninových jídel. Světlicový olej lze však do určité míry použít také v teplé kuchyni při šetrném vaření, dušení i pečení, nebo k omaštění hotového jídla a jako přídavek do obilných kaší a při přípravě moučníků. Svou nevtíravou chutí bodlákový olej výborně umocňuje vlastní chuť pokrmů.

Světlicový olej svým obsahem kyseliny linolové převyšuje všechny ostatní rostlinné oleje. Ve složení tohoto oleje bychom našli jen velmi málo nasycených tuků a zároveň obsahuje velké množství tuků nenasycených. Je proto doporučováno pravidelné užívání přípravku v množství 1/3 kávové lžičky denně.  Bodlákový (světlicový olej) zabraňuje rozvoji ischemie, cévních trombóz, infarktu myokardu. Též je doporučování při shazování nadváhy.

Používá se i v kosmetice vzhledem ke svým antioxidačním a zklidňujícími účinkům. Odstraňuje jemné vrásky, napomáhá hojení ran a snižuje zánět.

©2022 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account