Nejprve je třeba si upřesnit, že rajčata nejsou určena pro nějaké dlouhodobější skladování. Po dozrání vydrží jenom pár dnů.
Ideální teplota pro uchování chuti rajčat by se měla pohybovat lehce nad 10 °C. Určitě proto nedávejte rajčata do ledničky, ztratí tím svou chuť kvůli působení chladného vzduchu. Ten totiž zastavuje proces jejich dozrávání, a tím zabraňuje vzniku charakteristické chuti. Chlad také ničí buněčné membrány rajských jablíček, a tím se jejich dužina stává moučnatou.

 

Rajčata tedy patří do misky nebo do košíku v rohu kuchyně. Vzhledem k tomu, že zralá rajčata opravdu dlouho nevydrží, je vhodné je například uchovat marinováním či sušením. 

Pro marinování a sušení rajčat se nejlépe hodí malá cherry rajčátka, doporučují se odrůdy datterini a ciliegini. Při odrůdě ciliegini můžete použít i jejich verzi žlutých rajčátek, barevně vám vaše nakládaní osvěží. Rajčátka můžete nakládat do octa, nejlépe s přidáním česneku, kopru a voňavé bazalky.

Sušená či polosušená rajčátka jsou již známou cestou jak si je později vychutnat s větší intenzitou a chutí. Sušením v troubě při teplotě 140° C nejméně dvě hodiny a okořeněnou čerstvým tymiánem a sušeným oregánem a zasypaným cukrem získáte ideální rajčatovou směs, kterou oceníte v salátech, na pizze či u jiných pokrmů.

 
 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account