O každé zelenině vědci a badatelé zjišťují, že během staletí prodělala určitý vývoj, než se dostala do podoby, kterou dnes známe. Platí to i pro mrkev, jež je dnes jedním z nejpopulárnějších druhů zeleniny na celém světě a hojně se využívá ke konzumaci v syrovém stavu i jako součást pokrmů.
Jako takřka každá zelenina, i mrkev se do dnešní podoby vyvinula z divoké odrůdy. Před staletími se jí samozřejmě ještě neříkalo mrkev, jako je tomu dnes. Je však známo, že už byla běžnou součástí stravy kolem 10. století, a to konkrétně v oblasti Persie a Afghánistánu. Tehdy však lidé využívali právě divokou mrkev, ještě nedocházelo k jejímu cílenému pěstování a šlechtění. To přišlo na řadu až později. Ovšem nasbírat tolik tehdejší mrkve, aby to někoho zasytilo, byl poněkud oříšek. Byla totiž k nerozeznání od jiných rostlin, o kořenu nemohla být řeč, šlo spíš o tenký kořínek.
V Evropě se ve větší míře začala mrkev šlechtit a pěstovat ve velkém až kolem 17. století. A není překvapením, že tomu tak bylo na území dnešního Holandska, kde je mimořádně úrodná půda. Pojem karotka, který je pro tento druh zeleniny běžně používaný, má historii zřejmě v Anglii, kde ji tak místní obyvatelé začali označovat už v 16. století. Jak je tedy vidět, používala se už před tím, než se začalo s jejím cíleným pěstováním.
Zajímavostí je fakt, že dnešní oranžová mrkev je vlastně důsledkem šlechtění. Původně totiž zelenina měla žlutou barvu, v divoké podobě byla dokonce bílá, rostlina navíc byla daleko tenčí, než vypadá dnes, když si ji koupíte na trhu či v obchodě. Zbarvení do současné podoby a tvaru trvalo celá desetiletí. I dnes se ale v určitých oblastech můžete stále setkat s mrkví, která má žluté, případně tmavě červené zbarvení. Červená mrkev obsahuje lykopen – tedy barvivo s antioxidačním účinkem. Velkou oblibu si získává také nenáročná černá mrkev, která obsahuje přírodní antokyany. Oranžová mrkev obsahuje barviva karoteny. Nejdůležitější je asi Beta-karoten, ze kterého se syntetizuje vitamín A.Mrkev je oblíbená a zároveň lékaři a dietology doporučovaná hlavně díky blahodárnému účinku na lidské zdraví.
Historie mrkve: Zelenina, která nebyla vždy jen oranžová
-
Soli a její druhy IX.
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Havajská červená lávová sůl Červená havajská sůl je získávána na ostrově Molokai odpařováním filtrované možské vody pomocí sluneční energie. Solné krystaly...
-
Petunie – rozkvetlý balkon.
MarcelaKapounová||Bydlení a domácnost
Petúnie, lidově petunky, jsou populární balkonové letničky, obzvláště se jim daří v teplém a suchém létě, které dá vyniknout...
-
Nicholas Oldland – Hurá na řeku
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Hurá na řeku je moderní bajka plná humoru, zábavy a velkého dobrodružství určená pro děti od tří let. Hlavní...
-
Připravte svou domácnost na tropické letní dny
JanaDolanská||Bydlení a domácnost
Jak se ukazuje, na teplé letní dny se můžeme těšit i letos. Pokud však teploty dosahují delší dobu tropických...
-
Plánujete dovolenou? Zde jsem pro vás připravila pár dobrých rad na cesty
MarcelaHrubošová||Bydlení a domácnost
Jak vybrat nejlepší cestovní pojištění: Kompletní průvodce pro bezstarostnou dovolenou Když jsem před dvěma lety cestovala se svojí sedmiletou...
-
Celer
PetraKrausová||Bydlení a domácnost
Již ve starém Egyptě byl celer používán nejen jako koření, ale jako přírodní afrodiziakum. Listy celeru jsou bohaté na...
-
Ladislav Zibura – 40 dní pěšky do Jeruzaléma
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
K této knížce, zrovna tak jako k jeho autorovi mne opět přivedla dcera, která v té době měla přečtené už tři jeho...
-
Zdeňka Šiborová – Pohádky z včelího úlu
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Krásné pohádky pro nejmenší, díky kterým poznají, jak to chodí včelím úlu. Meduška je včelka průzkumnice. Od...