O každé zelenině vědci a badatelé zjišťují, že během staletí prodělala určitý vývoj, než se dostala do podoby, kterou dnes známe. Platí to i pro mrkev, jež je dnes jedním z nejpopulárnějších druhů zeleniny na celém světě a hojně se využívá ke konzumaci v syrovém stavu i jako součást pokrmů.
Jako takřka každá zelenina, i mrkev se do dnešní podoby vyvinula z divoké odrůdy. Před staletími se jí samozřejmě ještě neříkalo mrkev, jako je tomu dnes. Je však známo, že už byla běžnou součástí stravy kolem 10. století, a to konkrétně v oblasti Persie a Afghánistánu. Tehdy však lidé využívali právě divokou mrkev, ještě nedocházelo k jejímu cílenému pěstování a šlechtění. To přišlo na řadu až později. Ovšem nasbírat tolik tehdejší mrkve, aby to někoho zasytilo, byl poněkud oříšek. Byla totiž k nerozeznání od jiných rostlin, o kořenu nemohla být řeč, šlo spíš o tenký kořínek.
V Evropě se ve větší míře začala mrkev šlechtit a pěstovat ve velkém až kolem 17. století. A není překvapením, že tomu tak bylo na území dnešního Holandska, kde je mimořádně úrodná půda. Pojem karotka, který je pro tento druh zeleniny běžně používaný, má historii zřejmě v Anglii, kde ji tak místní obyvatelé začali označovat už v 16. století. Jak je tedy vidět, používala se už před tím, než se začalo s jejím cíleným pěstováním.
Zajímavostí je fakt, že dnešní oranžová mrkev je vlastně důsledkem šlechtění. Původně totiž zelenina měla žlutou barvu, v divoké podobě byla dokonce bílá, rostlina navíc byla daleko tenčí, než vypadá dnes, když si ji koupíte na trhu či v obchodě. Zbarvení do současné podoby a tvaru trvalo celá desetiletí. I dnes se ale v určitých oblastech můžete stále setkat s mrkví, která má žluté, případně tmavě červené zbarvení. Červená mrkev obsahuje lykopen – tedy barvivo s antioxidačním účinkem. Velkou oblibu si získává také nenáročná černá mrkev, která obsahuje přírodní antokyany. Oranžová mrkev obsahuje barviva karoteny. Nejdůležitější je asi Beta-karoten, ze kterého se syntetizuje vitamín A.Mrkev je oblíbená a zároveň lékaři a dietology doporučovaná hlavně díky blahodárnému účinku na lidské zdraví.
Historie mrkve: Zelenina, která nebyla vždy jen oranžová
-
Michela Klevisová – Zmizela v mlze
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Ann-Solveig žije v odlehlé vesnici u norského fjordu vysoko za polárním kruhem s mužem, ze kterého má strach. A...
-
Bylinky – Přeslička rolní
MarcelaKapounová||Bydlení a domácnost
Přesličky, které daly před několika milióny let základ obrovským zásobám černého uhlí, dosahovaly výšky až 10 metrů a pokrývaly...
-
Jak řešit správné osvětlení interiéru domu a kanceláře?
Eva Lubovská||Bydlení a domácnost, inspirace, tipy
Nedávno jsme ve firmě zařizovali nové kanceláře a mimo jiné jsme debatovali s architektkou o jejich osvětlení. Musím říct, že...
-
Jak na svěže vonící prádlo?
HanaPazderková||Bydlení a domácnost
Také milujete vůni prádla, které schnulo na čerstvém vzduchu za krásného počasí? Pokud bydlíte v bytě bez balkónu, ve znečištěném...
-
Víte kolik stojíš Váš úklid? Tip jak uklízet levně a efektivně
PetraLehká||Bydlení a domácnost
Efektivní úklid s Univerzálem: Jeden prostředek pro všechny povrchy Dnes si dáme hodinu matematiky s mým oblíbeným uklízecím prostředkem...
-
Petra Soukupová – K moři
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Jednou z knížek, kterou jsem si vzala s sebou na týdenní “dovolenou” byla i tato prvotina dnes již poměrně...
-
Kaviarensky povalac
renatasingh||Bydlení a domácnost
http://g.cz/budvar-kavarensky-povalec-dil-prvni-namesti-miru-a-i-p-pavlova/ nasla som super recenzie, milujem kavu a kaviarenske povalacstvo, kde si najdete noviny na precitanie, alebo kniznicu v...
-
Makulka šije, díl třetí: Velké dobrodružství švadlenky pokračuje
MarkétaGreenberg||Bydlení a domácnost
Po prvním a druhém díle, se manžel opět malinko rozepsal… 🙂 “Já v tom vypadám jak tučňák!” stěžuje si...