O každé zelenině vědci a badatelé zjišťují, že během staletí prodělala určitý vývoj, než se dostala do podoby, kterou dnes známe. Platí to i pro mrkev, jež je dnes jedním z nejpopulárnějších druhů zeleniny na celém světě a hojně se využívá ke konzumaci v syrovém stavu i jako součást pokrmů.
Jako takřka každá zelenina, i mrkev se do dnešní podoby vyvinula z divoké odrůdy. Před staletími se jí samozřejmě ještě neříkalo mrkev, jako je tomu dnes. Je však známo, že už byla běžnou součástí stravy kolem 10. století, a to konkrétně v oblasti Persie a Afghánistánu. Tehdy však lidé využívali právě divokou mrkev, ještě nedocházelo k jejímu cílenému pěstování a šlechtění. To přišlo na řadu až později. Ovšem nasbírat tolik tehdejší mrkve, aby to někoho zasytilo, byl poněkud oříšek. Byla totiž k nerozeznání od jiných rostlin, o kořenu nemohla být řeč, šlo spíš o tenký kořínek.
V Evropě se ve větší míře začala mrkev šlechtit a pěstovat ve velkém až kolem 17. století. A není překvapením, že tomu tak bylo na území dnešního Holandska, kde je mimořádně úrodná půda. Pojem karotka, který je pro tento druh zeleniny běžně používaný, má historii zřejmě v Anglii, kde ji tak místní obyvatelé začali označovat už v 16. století. Jak je tedy vidět, používala se už před tím, než se začalo s jejím cíleným pěstováním.
Zajímavostí je fakt, že dnešní oranžová mrkev je vlastně důsledkem šlechtění. Původně totiž zelenina měla žlutou barvu, v divoké podobě byla dokonce bílá, rostlina navíc byla daleko tenčí, než vypadá dnes, když si ji koupíte na trhu či v obchodě. Zbarvení do současné podoby a tvaru trvalo celá desetiletí. I dnes se ale v určitých oblastech můžete stále setkat s mrkví, která má žluté, případně tmavě červené zbarvení. Červená mrkev obsahuje lykopen – tedy barvivo s antioxidačním účinkem. Velkou oblibu si získává také nenáročná černá mrkev, která obsahuje přírodní antokyany. Oranžová mrkev obsahuje barviva karoteny. Nejdůležitější je asi Beta-karoten, ze kterého se syntetizuje vitamín A.Mrkev je oblíbená a zároveň lékaři a dietology doporučovaná hlavně díky blahodárnému účinku na lidské zdraví.
Historie mrkve: Zelenina, která nebyla vždy jen oranžová
-
Jak ušetřit při Vánočních nákupech
TerezaKoupá||Bydlení a domácnost
Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, ale co se už tak moc nezdůrazňuje, tak to, že také dokáži...
-
Historie vánočního stromku.
MarcelaKapounová||Bydlení a domácnost
Zdobení živých zelených stromů světly a sladkostmi má kořeny už v pohanských dobách. Tehdy pod nimi lidé tancovali, aby oslavili bohyni...
-
Pokojové květiny našich babiček IV.
MarcelaKapounová||Bydlení a domácnost
Fíkovník pryžodárný (Ficus elastica) je stálezelená pokojová rostlina ozdobná listem. Tvoří ji tenký, postupně dřevnatící kmen s červenohnědou borkou,...
-
Dnes naposled
Marie Kostelecká||Bydlení a domácnost
Lokální ruční výrobky na Fleru: Objevte krásné kousky Líbí se Vám tento košíček? Mnoho dalších rukodělných výrobků můžete mít...
-
Jarní detox šatníku
ZuzanaProchazkova||Bydlení a domácnost
Jarní očista šatníku: Jak se zbavit přebytečných kousků a vytvořit chytrý šatník Jaro už je v plném proudu a kromě...
-
Podravka
NelaVávrová||Bydlení a domácnost, kulinářské tipy, testování, tipy
Podravka je chorvatská potravinářská společnost, která se specializuje na výrobu potravin, jako jsou polévky, omáčky, masové výrobky, konzervy a...
-
Váš život bude snazší, když z bytu vyhodíte tři druhy věcí
NelaVávrová||Bydlení a domácnost, péče o sebe, tipy
Stává se, že máme útulný a příjemný byt, ale jako bychom se v něm dusili. Nechce se nám se...
-
Pokojové květiny našich babiček II.
MarcelaKapounová||Bydlení a domácnost
Asparagus sprengeri-Chřest hustokvětý Většina z nás zná asparágus jako doplňkovou zeleň do vázaných kytic, ale ještě nedávno zdobil téměř...