Mleté maso. Moc ráda z něj vařím, ať už různé masové kuličky, karbanátky, masové směsi na těstoviny, nebo hamburgery. Ty jsou hlavně v létě u nás na jídelníčku často – grilování je fajn, a burger z grilu je dobrota. V poslední době jsem ale měla problém koupit dobré mleté maso.
Koupila jsem si mleté maso v různých obchodech, a musím říct, že nic moc. Některé bylo dost cítit masem, které asi hodně dlouho někde leželo, v jiném bylo evidentně namleto spousta tučného masa, a hovězí bylo cítit lojem, a některé mělo takovou barvu, že jsem jeho nákup vzdala, jen co jsem ho viděla.
Proto jsem se rozhodla, že si budu umlet maso sama doma. Tak nejlépe uvidím, jaké maso do vaření dávám. Sama si vyberu hezké a kvalitní maso, a to si umelu, aby jídlo mělo takovou chuť, jakou chci, aby mělo.
Hned při prvním mletí mechanickým mlýnkem mne trochu přešel humor. Neměla jsem namleto ještě ani polovinu masa, a ruka mne neskutečně bolela. Proto jsem se rozhodla pořídit si elektrický mlýnek. Využití u nás najde nejen na mletí masa. Zjistila jsem, že mlýnek má i nástavec na plnění klobás –budou časem i klobásky.
Vybrala jsem si mlýnek na maso Tefal NE105838.
Mlýnek má černou barvu, a k mé radosti je celkem malý a lehoučký, takže nezabere v kuchyni příliš místa. To je pro mne důležité, protože spotřebičů mám poměrně dost, ale místa na jejich uložení už tolik není.
Mlýnek má překvapivě silný výkon. Příkon má 1400 W – to je poměrně dost. Podle výrobce zvládne namlet 1,7 kg masa za minutu – to jsem nezkoušela, tak rychle jsem nic umlet nepotřebovala.
Mlýnek v pohodě zvládá namlet měkké i tvrdé druhy masa. Jen je lepší překrájet si maso na menší kousky. Tím jak je přístroj lehký se mi při mletí masa převrátil. Je lepší tedy od přístroje neodcházet a při mletí si ho přidržovat. To je asi jediný problém, na který jsem při používání mlýnku narazila. Všechno ostatní je v pohodě.
Maso mohu mlet na 2 typy hrubosti – jemnější a hrubší. Úplně jemný nástavec není, takže pokud chcete maso umlet úplně najemno, je lépe namlet ho dvakrát. Pak je opravdu jemňoučké.
Pokud se stane, že se nějaký kousek v mlýnku zasekne, stačí pustit zpětný chod a vše se srovná. Maso se posune a můžete zase normálně mlet.
Při delším používání se tělo strojku zahřeje. Takže je lépe, pokud chcete mlet opravdu hodně masa, nechat strojek chvilku odpočinout. Při běžném použití normálního množství masa na klasické vaření (tedy cca 4 až 6 porcí) ale k žádnému přehřátí nedochází.
Údržba mlýnku je velmi jednoduchá – snadno rozeberete a umyjete běžným způsobem.
Elektrický mlýnek na maso se stal u mne doma jedním z nejpoužívanějších spotřebičů. Jsem ráda, když vidím, jaké maso melu, a jaké tedy budeme všichni jíst.
Můžu teď uvařit vynikající Boloňskou směs na špagety, karbanátky, sekanou, čevapčiči, různé masové koule (nejlepší jsou v rajské omáčce), plněné papriky a spoustu dalších receptů.
Nejvíc se těším na grilované hamburgery. S chutí si dám dobrý burger,doma připravený a ochucený. Překvapilo mne, jak velká změna chuti je, když jsem použila „svoje“ umleté maso – žádná příchuť ničeho, co do dobrého mletého masa nepatří. Jsem moc ráda, že tenhle spotřebič mám. A už se těším, až se naučím připravit směs na klobásy. S plničkou na mém mlýnku mi půjde jejich výroba od ruky a určitě si všichni pochutnáme.
na závěr shrnutí:
– příkon mlýnku 1400 W
– namele 1,7 kg masa za minutu
– je lehoučký – 2,8 kg
– je skladný 21 x 27,5 x 21 cm (š x v x h)
– součástky na mletí jsou kovové a neničí se
– nůž je samoostřící
– snadno jde složit i rozložit
– snadné mytí
– 2 stupně hrubosti mletí
– zpětný chod pro případ, že by došlo k ucpání
– má i nástavec na výrobu klobás (plničku)
Pokud si chcete prohlédnout i jiné typy elektrických mlýnků na maso, nebo jiných spotřebičů do domácnosti, doporučuji vybírat z prověřených a vyzkoušených na stránkách www.spotrebitelov.cz
Elektrický mlýnek na maso Tefal NE105838 – recenze.
-
JOOM – vše na jednom místě
Petra Bartáčková||Bydlení a domácnost
Krásný den 😀 Ráda bych Vás seznámila s jedním zahraničním internetovým obchodem a rovnou ho tu i zhodnotila. Protože,...
-
Jak zabavit děti? V kuchyni!
HanaPazderková||Bydlení a domácnost
Dřív to tak bylo normální. Starší sourozenec se postaral o ty mladší, zejména holky uměly už v deseti letech uvařit...
-
RECENZE knihy Hedvábná past
Lenka Hudečková||Bydlení a domácnost
Hedvábná past je kniha od české spisovatelky Markéty Harasimové. Objevila jsem její první knihu a byla jsem nadšena vypravěčským...
-
Ozdobná dětská ramínka
LucieFricová||Bydlení a domácnost
Dětský pokojíček pro Elen zatím slouží jen jako herna a šatna (postýlku má zatím ještě v ložnici). V pokoji...
-
Investown
DenisaMajáková||Bydlení a domácnost
Na české P2P scéně se nedávno objevila nová platforma, a to Investown. Z mého pohledu je zajímavá z...
-
Persil Discs 4v1 Regular jaké jsou?
Veronika Sedláčková||Bydlení a domácnost
Podařilo se mi dostat k testování kapslí Persil discs 4v1 Regular. Zaujala mě hlavně jejich vůně, je pronikavá a...
-
Soli a její druhy XI.
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Solný květ neboli Fleur de Sel Je nejvzácnější 100% přírodní, nerafinovaná mořská sůl. Sbírá se a čistí zásadně ručně...
-
Mlsat můžete i zdravě
NelaVávrová||Bydlení a domácnost, kulinářské tipy, zdraví
Jste v kuchyni jako doma, zajímáte se o možnosti zdravého vaření, moderní technologie a není vám jedno, co jíte?...