Pár známých se mě letos na jaře ptalo, zda nevím, jak se dělá pampeliškový med. Udiveně jsem se na ně koukala a říkám: „jak dělá“? Med přece vzniká zahušťováním nektaru (sladiny), který nosí včely. Sedla jsem k internetu a vše mi bylo hned jasné. Aha, ono se jedná o pampeliškový sirup!
Pampeliškový med je velkým hitem jara
Jen na zkoušku jsem tedy uvařila pampeliškový med (sirup) z poloviční dávky. Takže pokud budete mít chuť a čas, tak si můžete zkusit také takový „med“ uvařit. Jde to dokonce z různých bylinek, nemusíte se držet zrovna pampelišek. Použít můžete například sedmikrásky, mladé smrkové výhonky nebo třeba levanduli.
 
Ingredience na pampeliškový sirup:

 

150 velkých rozkvetlých květů pampelišky 
0,5 l vody 
0,5 kg cukru 
1 citron
 
Postup:
Broučky z květů vyfoukejte už venku. Pampelišky dejte do hrnce, zalijte vodou a vařte 10 minut. Sporák vypněte, do hrnce přidejte rozkrájený citron a nechte louhovat 24 hodin. Druhý den (po 24hodinách) sceďte obsah hrnce přes plátno nebo utěrku a všechnu šťávu se snažte vymačkat. Poté přidejte cukr a vařte do požadované hustoty (0,5 – 3 hodiny).
 
Pampeliškový med
 
Přemýšlela jsem o tom, proč se pampeliškovému medu vlastně říká med a jediné odůvodnění na které jsem přišla, bylo asi to, že má stejnou konzistenci a je sladký. Ale když už jich je na zahradě tolik, tak se alespoň využijí.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account