Zázvor lékařský, zastarale též zázvor pravý, je rostlina z čeledi zázvorníkovitých. Pochází z Číny nebo Indie. Oddenek se používá jako koření pod názvem zázvor. Jedná se o vytrvalou bylinu dorůstající výšky až 90 cm. Oddenky jsou aromatické, tlusté laločnaté a světle nažloutlé.
 

Zázvor posiluje imunitu a pomáhá při nachlazení

Zázvor lékařský – Zingiber officinale
O původu zázvoru toho mnoho nevíme. Nebyl objevený v divoké přírodě a jeho rodnou zemí je s největší pravděpodobností Čína nebo Indie, kde dodnes roste nejvíce biologických druhů. A právě přes Indický oceán a Jižní Čínské moře se zásluhou fénických mořeplavců rostliny zázvoru dostaly také do evropských zemí. Díky svým léčivým účinkům se zázvor rychle stal hojně využívanou bylinou a není divu, že v průběhu následujících století pronikl také do Ameriky, Afriky a Karibiku. Dnes se zázvor pěstuje po celém světě.
Indická a čínská tradiční medicína využívá zázvor nejméně tři tisíciletí. První písemné zmínky pochází již ze 4. století př. n. l., kdy jej jistý hinduista Mahabharata popisuje nejen jako léčivou rostlinu, ale také jako aromatické a poměrně ostré koření vyznačující se neobvyklou chutí. V kuchyni se zázvoru jako koření využívá dodnes.
 

    posiluje přirozenou obranyschopnost organismu (imunitní systém)
    má silné antioxidační účinky
    podporuje činnost kardiovaskulárního systému
    pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi
    podporuje normální funkce cest dýchacích
    usnadňuje trávení
    ulehčuje od cestovních nevolností

Zázvorový sirup
Suroviny:
Čerstvý zázvor
Med
1-2 citróny
Postup:
Připravte si dostatečně velkou sklenici. Zázvor oloupejte a nakrájejte na kostky. Citróny omyjte, oškrabte kůru a nakrájejte na tenké plátky. Sklenici na střídačku plňte citrónem a zázvorem až do čtyř pětin. Poté zalijte kvalitní medem, který můžete dochutit třtinovým cukrem. Sklenici důkladně uzavřete a postavte na tmavší a chladné místo, kde ji ponechte v klidu po dobu tří dnů. Po uplynutí lhůty si můžete slít chutný a hlavně léčivý sirup.
Užití:
Sirup se užívá pro posílení imunity a při nachlazení. Lze podávat každý den, přičemž dětem postačí jedna lžíce, dospělí si mohou dopřát lžíci sirupu ráno i večer. Vylouhovaný zázvor lze používat při bolestech v krku.
Zázvorový čaj
Suroviny:
1 lžička čerstvého zázvoru
1 lžička medu
250 ml vroucí vody
Citrónová šťáva
Postup:
Čerstvý zázvor nakrájejte na plátky a zalijte jej vroucí vodou. Nechte louhovat po dobu pěti minut, a poté dochuťte medem a citrónovou šťávou.
Užití:
Čaj se pije pro posílení imunity i jako prevence před nachlazením a chřipkou.
Vynikající jsou zázvorové bonbony či sušenky.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account