Mango je tropické ovoce původem z jihovýchodní Asie. Jeho fosilie byly nalezeny v
Indii, Srí Lance a Barmě. Patří do rodu Mangifera. Je plodem mangovníku. Plody jsou
různé velikosti, barvy a tvaru. Mohou vážit 300g až 2 kg. Je známo až 1000 odrůd
manga. Roste na 20 metrů vysokém stromě. Mangovník se dožívá průměrně sta let.
Manga se nyní pěstují v Thajsku, Indii, Číně, Indonésii a Mexiku. 
 
Zralé plody se hodí jako příloha k masům a omáčkám. Zelené plody je třeba nechat
dozrát při pokojové teplotě. Vyrábí se z něj želé, džem a sirup. 
 
Mango obsahuje hodně vitaminů – vitamín A, C, D, E, B1, B2, B6, B12 a niacin. 
Dále obsahuje různé prvky – NA, K, Ca, Mg, P, Fe, Mn, Zn a Cu. 
 
Pravidelná konzumace manga snižuje riziko mrtvice, protože reguluje hladinu
homocysteinu v krvi. Je doporučováno ke snižování cholesterolu a prevenci diabetu.
Obsahuje také antioxidanty, které pomáhají zabraňovat vzniku akné. Vitamin C
pomáhá udržovat zdravý imunitní systém. Vysoký obsah vlákniny pomáhá proti
zácpě. Složení manga potlačuje nervozitu, nespavost a deprese. Má diuretické účinky
a doporučuje se při vysokém krevním tlaku. 
 
Zevně se používá k přípravě masky na obličej, která působí proti tvorbě červených
pupínků. Doporučuje se při dermatozách a ekzémech. Pomáhá také v podobě masky
na vlasy, která působí proti lupům a dodává vlasům lesk. 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account