Ottův pramen je jeden ze dvou minerálních zásaditých pramenů v obci Kyselka na Karlovarsku. Pramení v kopci nad řekou Ohří, kde nechal Heinrich Mattoni vystavět tzv. Ottovu kolonádu (pavilon). Pokračuje do pítka pod pavilonem a dále stružkou až do řeky Ohře. Je pojmenován po řeckém králi Ottovi I., který Kyselku v roce 1852 navštívil. Předtím se jmenoval Bukovská kyselka.
Se svolením panovníka byl hlavní pramen Kyselky nazván jeho jménem – Ottův pramen. Na královu žádost bylo poté do Athén odesláno 450 džbánků kysibelské vody.
V současnosti je sveden do pítka před sochu Heinricha Mattoniho, mezi Jindřichův dvůr a kavárnu. Zde je možné vodu popíjet. Do roku 2014 bylo pítko umístěno na nároží domu Jindřichův dvůr. Ottův pramen je též jímán a potrubím veden do stáčírny Karlovarských minerálních vod., kde je odželezněn, smísen s dalšími prameny a prodáván pod značkou Mattoni. Dnešní minerální voda Mattoni tak, na rozdíl od té stáčené Heinrichem Mattonim, obsahuje pouze stopové množství Ottova pramene.
Mattoniho stezka - Pavilón a kolonáda Ottova pramene | Obec KyselkaOttův pavilon – 1902
V titulním obrázku je původní dřevěný pavilon.


0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account