Pasivní agresor je člověk, se kterým se můžete potkat prakticky kdekoliv. Dokáže celkem promyšleně postupně rozložit kolektiv ve firmě, partu kamarádů a dokonce i rodinu. Umí se dokonale ovládat, takže ho zpočátku jen těžko poznáte. Jedním z jeho povahových rysů je, že přemýšlí o pomstě. Tato porucha se řadí mezi jiné specifické poruchy osobnosti. Kořeny jeho návyků si osvojil např. v rodině, vlivem výchovy nebo má jeho povaha biologické kořeny.
Takovým příkladem pasivního agresora je určitě dobrý voják Švejk, který je ve své podstatě generátorem velkých i malých naschválů, které zakrývá svou hloupostí a naivitou. Určitě jste takového dobráka již ve svém životě potkali. Dalšími jeho znaky je schopnost manipulace, boj o moc, skákání lidem do řeči, cílená zapomnětlivost (ať už něco udělat nebo jít na schůzku), neustále Vás bude držet v nejistotě a udržovat pocit strachu, za zády vás pak bude pomlouvat nebo se schovávat za vaše výroky. Pasivní agresor se chová jako veselý, bodrý člověk, snaží se vám vlichotit a dostat pod kůži, naslibuje hory doly. Když od vás získá přesně to, co potřebuje, odkopne vás. Většinou to bývají poměrně inteligentní lidé oplývající na druhou stranu hromadou skvělých nápadů a vtipných zážitků, ale dejte si pozor, jsou schopni vás připravit nejen o peníze, o byt či dům, ale také vás přinutí žít jejich život. Váš život a vaše zájmy jsou tomuto člověku zcela ukradené.
Chování a vlastnosti, kterými ubližuje sobě i druhým:
1) Hraje si na mikromanažera – nedůvěřuje svým zaměstnancům, rodinným příslušníkům ani přátelům. Je velmi kritický, neustále hledá chyby a problémy, chce mít absolutní přehled, neustále někoho opravuje. Tím že plýtvá časem těmito aktivitami, přehlíží talenty kolem sebe a nedokáže je použít pro svůj projekt. 82% vedoucích pracovníků nemá talent ani zkušenosti, aby vedli tým lidí. Dokáže pak takový pseudomanažer udržet pohromadě rodinu a přátelské vztahy ?
2) Je přehnaně kritický, neumí motivovat své okolí k výkonu, neustále na vás útočí, kritizuje a vzbuzuje ve vás pocit, že vlastně nic neumíte. Velmi obratným způsobem vám dokáže zprotivit jakoukoliv činnost i den.
3) Je neorganizovaný – dělá páté přes deváté, aby vzbudil pocit, že je maximálně vytížený až přepracovaný. Určitě vám předhodí, že vy, když odpočíváte, on ještě stále pracuje. Tvrdí, že má alespoň 3 zaměstnání. V práci pak na pozici vedoucího pracovníka neumí nastavit cíle ani cestu jak jich dosáhnout a díky tomu má zcela neinformovaný tým lidí, kde si každý dělá věci podle svého.
4) Chová se jako všeználek – má jen svou cestu a názor a neexistuje nikdo, koho by bral jako partnera v diskusi. Všechno ví nejlépe, jeho názor je jedinečný a není schopen přijmout jiné i zcela jasné strategie.
5) Je netrpělivý – má tendence šířit okolo sebe stres a strach, protože se domnívá, že mu to dodá na důležitosti. Vše chce mít hotové ihned, nerespektuje čas ani dny volna a nechápe, že některé věci nelze uspěchat. Toto chování pak působí zmatečně a vede k chybám. Statisticky každý třetí zaměstnanec tvrdí, že odešel ze zaměstnání kvůli nespokojenosti se svým nadřízeným. Ale je takto možné odejít ze vztahu ???
6) Neumí být šťastný, neumí se radovat z drobných maličkostí a nijak se mu nelze zavděčit.
Jak se vlivu pasivního agresora ubránit ???
1) Nepouštějte se do přesilovky, stejně nezvítězíte. Pasivní agresor Vám nedá šanci ani prostor. Nezkoušejte hádku, prohra je zaručená, skončíte v těžké depresi s pocitem vlastní viny. V krajním případě spor neustojíte psychicky a začnete pochybovat sami o sobě i o tom co vlastně děláte. 
2) Buďte přímí a důrazní ! Pouhé naznačování nemá žádný efekt, on Vás stejně přehlíží jak krajinku a předstírá, že nevnímá. Nebo vnímá, jen to co chce a jakýkoliv neúspěch vám vpálí, přesně v okamžik, kdy bude mít největší účinnost. Jeho argumenty Vás zasáhnou jako přesně mířená střela na tom nejbolestivějším místě.
3) Vžijte se do jeho kůže – neumí se domluvit, bývá zakřiknutý ( i když to zprvu tak nevypadá), trpí záští vůči úspěšnějším lidem.
4) Každopádně pozor na jakékoliv akce, které by v dotyčném vyvolali touhu po pomstě. Pocit, že se musí dotyčnému pomstít bude v agresorovi dřímat po mnoho let.
Člověk s touto poruchou všechny věci dělá v klidu, proto nejde odhalit ihned. Změna je velmi složitá, klidně i na několik let. Občas tímto stavem prochází každý, ale je důležité nenechat si to přerůst přes hlavu. Ideální obrana je použít jeho vlastní zbraně, ale pozor, abychom se sami pak nestali těmito pasivními agresory a nebo snad dobrými vojáky Švejky 😀

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account