Na poznání tuzemských pamětihodností nemusíte objíždět celou republiku, ale stačí navštívit park Boheminium v Mariánských Lázních. Jedná se o čtvrtý největší park miniatur v Evropě a je opravdu kouzelný. Je unikátní svým jedinečným zasazením do přírody a širokou nabídkou do detailu propracovaných modelů českých památek.
Park se nachází na vrchu Krakonoš. Tam jsme jeli lanovkou a už samotné svezení byl pro nás příjemný zážitek. A navíc – jedná se o nejstarší kabinovou lanovku v Čechách (no, říkala jsem si, že je už taková potlučená, ale dovezla).

 
Tak to je on – Krakonoš. Nedaleko je hotel stejného jména a v tomto parku jsou sochy s pohádkovou tématikou. Dokonce je tam i Perníková chaloupka, ale bábu jsme neviděli.
Co jsme ale navštívili, tak park Boheminium do kterého je vstup právě z tohoto parku. Takže – nejdřív lanovka, pak procházka pohádkovým parkem a teprve potom vstup do parku Bohemia. Myslím, že jsem byla celkem dost nepříjemně překvapená výší vstupného, ale nakonec výsledek předčil očekávání.

Já je mám ráda, tyhle vláčky a tohle je zmenšenina železničhího muzea v Lužné u Rakovníka. Tato miniatura má interaktivní prvky a ty mašinky prostě jezdí. Dokonce i u makety vysílače Ještěd je funkční model lanovky na dálkové ovládání. A jak se říká, kdo si hraje, nezlobí.

 
Tak tato miniatura představuje kolonádu Křížového pramene v Mariánských lázních. Tento pavilón v antickém klasicistním stylu je nestarší dochovananou kolonádní stavbou Mariánských Lázní. Dokonce je zobrazen v erbu města.
A takových miniatur se zde nachází kolem 60. Je to nejenom pastva pro oči, ale také ideální místo pro praktické vzdělávání dětí. Kde jinde si klidně můžete prohlédnout detaily jednotlivých staveb ze vzdálenosti jednoho metru. To už určitě stojí za návštěvu!
 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account