Podzim má zajisté své kouzlo, třeba v podobě nádherných barev. Ať chceme nebo ne, přináší však také podzimní splíny. Všudypřítomný stres můžeme na podzim snášet hůř než jindy, protože přece jenom je těch slunečních paprsků méně a ani nižší teploty na psychické pohodě zrovna nepřidají. Existuje však i přírodní lék, který nám na podzim přijde vhod, už jen pro svoji zlatou barvu. Zlatá kurkuma je plná barviva kurkuminu, který skvěle funguje proti stresu, a nejenom to.
Kurkuma slibuje mnohostraně prospěšné účinky na lidské zdraví
Tady jsou některé z nich:
Kurkuma působí proti stresu

    Chrání organismus proti škodlivinám
    Jako antioxidant pomáhá proti volným radikálům
    Má protizánětlivé účinky
    Působí antibakteriálně
    Je prospěšná pro zdravé zažívání a trávení, ale i pro srdce, cévy nebo reprodukční orgány
    Podporuje mozkovou činnost, zlepšuje paměť, koncentraci a mentální výkon
    Příznivě ovlivňuje fyzické a duševní zdraví

A když je dnes ten Den duševního zdraví, článek o kurkumě  se hodí. Hodí se i kurkuma jako taková, co si dnes k večeři dát něco s kurkumou? Anebo třeba až před spaním – zlaté kurkumové mléko by se mohlo hodit. Tady je recept…

Zlaté mléko – recept
Nejdříve si připravíme kurkumovou pastu. V troše vody smícháme lžičku kurkumy se špetkou pepře. Na mírném ohni pak směs vaříme až do kašovité konzistence, abychom pastu vložili do uzaviratelné sklenice. Po zchladnutí se uchovává v lednici. Pasta je pak základem zlatého kurkumového mléka.
Zlaté mléko si připravíme z ½ – 1 čajové lžičky kurkumové pasty, lžičky kokosového oleje a šálku rostlinného mléka (kokosové, ovesné, rýžové, mandlové aj.). Mléko ohřejeme, přidáme kurkumovou pastu a nakonec, těsně před podáváním, dosladíme lžičkou medu.
Zlaté mléko pijeme nejlépe na večer. Je to posilující nápoj, který mj. navodí kvalitní spánek.
 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account