Když se podíváte na to, jaké sušené ovoce se prodává v obchodech, tak to není ideální. Hlavně proto, že je v něm mnoho přidaného cukru a někdy v něm najdeme také chemikálie. A to raději nepátráme po tom, kde se ovoce vzalo a jak se pěstovalo. Proto se podíváme na to, jak si ho usušit doma. Kvalitně a bez chemie.

Pozor na to, co kupujete

Mnoho prodávaného sušeného ovoce je cela zbytečně doplněno cukrem, čímž se zdává nezdravé. Cukr zde mí primárně podpořit chuť, aby ovoce nechutnalo příliš obyčejně. Řada firem také používá oxid siřičitý, kterým pomáhá udržet vzhled i barvu svých produktů. K tomu přidejme fakt, že většina plodin pochází z míst, kde se používají pesticidy a další chemie.

Zdroj vitamínů i zdravé mlsání

Sušené ovoce má řadu kladů. Podobně jako to čerstvé je i to usušené dobrým zdrojem vitamínů, minerálů a dalších látek. Navíc je díky přirozenému obsahu cukru sladké, a tak se hodí, když chcete mlsat. Je to podstatě lepší volba než klasické cukrovinky.

Příprava domácího sušeného ovoce je snadná

Potřebovat budete ovoce jakéhokoliv druhu, který máte rádi. My doporučujeme třeba hrušky, jablka, broskve, ale také meruňky nebo jahody. Zkusit ale můžete také kiwi, ananas, mango, jablka a mnoho dalšího. Stačí je v případě potřeby oloupat a nakrájet na tenké plátky o tloušťce zhruba 2 až 3 milimetry.

 

Sušit je můžete i v troubě

Pokud máte sušičku, máte vyhráno. Stačí nastavit příslušný program, nebo teplotu na 60 stupňů. Při té můžete ovoce sušit i v troubě, a to na plechu s pečicím papírem. Jenom je třeba nedovírat dvířka. Každá trouba dobře těsní, a tak by se uvnitř hromadila vlhkost. Proto mezi dvířka vložte něco, co zde ponechá průduch asi centimetry, kterým bude vlhkost unikat. U moderní trouby lze zapnout ventilátor, který vlhkost sám odstraní.

Za hodinu bude hotovo

Že je sušení ovoce jednoduché dokazuje i fakt, že hotovo můžete mít zhruba už za jednu až dvě hodiny. Roli hraje druh ovoce, ale i to, jak tenké plátky máte. Následně nechte vystydnout a potom můžete ochutnat a zbytek vzduchotěsně uložit na později.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account