Hovězí burger podle Pavla Berkyho
Ingredience
Burger bulky:
- 620 g hladké mouky
- 200 ml vody
- 260 ml mléka
- 60 g cukru
- 50 g vajec
- 12 g soli
- 10 g sušeného mléka
- 10 g sušeného droždí
Cibule na víně:
- 2 červené cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 ml balzamikového octa
- 100 ml suchého červeného vína
- 30 g másla
- čerstvý rozmarýn
- sůl
- pepř
Maso:
- 200 g hovězího krku
- olivový olej
- 4 plátky sýru Monterey Jack
- domácí majonéza
- sůl
- pepř
Instrukce
Bulky:
- Z mouky si odeberte 40 g, dejte ji do rendlíku spolu s vodou a za stálého míchání připravte hustou kaši. Poté ji dejte do lednice a nechte vychladit alespoň na 5 hodin. Hodinu před přípravou bulek ji vyndejte z lednice.
- Do mísy od kuchyňského robota dejte všechny sypké suroviny. V jiné misce smíchejte mléko s vejci. Zapněte robot a nechte promíchat sypké suroviny. Přidejte mléko s vejci a nechte těsto míchat na střední stupeň. Když je vše spojené, přidejte změklé máslo a uhněťte vláčné těsto. Dejte ho do čisté mísy, zakryjte potravinovou folií a nechte kynout 40-60 minut.
- Po vykynutí z těsta oddělte jednotlivé bochánky a vytvarujte koule. Dejte je na plech, zakryjte potravinovou fólií a nechte kynout přibližně 30 minut. Poté je opatrně potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut. Na povrchu by měly mít tmavě hnědou barvu.
Cibule:
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka.
- Do rendlíku dejte máslo a nechte ho rozehřát. Přidejte cibuli, oloupaný česnek a rozmarýn. Cibuli chvíli restujte až zesklovatí.
- Přilijte ocet a nechte ho zcela vyredukovat. Přilijte víno, osolte, opepřete a přikryjte pečícím papírem. Cibuli duste na mírném ohni zhruba 50 minut.
Maso:
- Maso umelte a dochuťte ho solí a pepřem.
- Vytvarujte tlustší placky a z obou stran je potřete olejem.
- Pánev pořádně rozpalte a maso pečte z jedné strany asi 2 minuty. Poté ho obraťte, položte na něj plátky sýra a pečte další 2 minuty.
- Maso z pánve vyberte a nechte zakryté odpočívat přibližně 5 minut. Poté můžete burger zkompletovat.