Kachní prso, pyré z mrkve a glazovaná mrkev podle Pavla Berkyho

Vytisknout recept
Mlsné kočičí jazýčky inspirovaly nejprve výrobce krmiva Sheba k vytvoření prémiového krmiva. Podobný gurmánský zážitek jako mají kočky ze svých kapsiček si však můžete dopřát i vy. Pavel Berky vytvořil několik receptů ze stejně kvalitních ingrediencí. Jedním z nich jsou kachní prsa.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 30 minutes
Celkový čas 1 hour
Porce 4
Uvařila Redakce Ženy s.r.o.

Ingredience

Kachní prso:

  • 2 kachní prsa
  • čerstvý tymián
  • čerstvý rozmarýn
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Pyré z mrkve:

  • 400 g mrkve
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 100 g másla
  • sůl
  • pepř

Glazovaná mrkev:

  • 300 g mrkve
  • 50 g másla
  • 1 PL medu
  • 50 ml vinného octa
  • čerstvý rozmarýn
  • sůl
  • pepř

Instrukce

Oříškové máslo:

  • Do menšího kastrolu dejte máslo a začněte ohřívat. Když začne pěnit, plamen ztlumte na minimum a začněte pěnu sbírat. Počkejte až získá hnědou barvu a začne vonět po oříšcích. Dávejte pozor, aby se máslo nespálilo, poté máslo přeceďte přes cedník a jemné plátýnko do nádoby a nechte stranou.

Pyré z mrkve:

  • Mrkev očistěte a nakrájejte na menší kusy.
  • Do hrnce s vodou nastrouhejte kůru z 1 pomeranče a 1 citronu. Přidejte sůl a nakrájenou mrkev. Zamíchejte a vařte až do úplného změknutí mrkve.
  • Uvařenou mrkev zceďte a dejte do mixéru. Osolte, opepřete a pokud chcete mít pyré svěžejší, tak zakápněte šťávou z citronu a / nebo pomeranče. Přidejte zhruba ⅓ oříškového másla a začněte mixovat. Po chvilce přidejte druhou třetinu másla a mixujte dál. Nakonec přilijte zbytek másla a rozmixujte na hladké pyré. Můžete dát klidně i dle chuti másla méně.
  • Pyré můžete pro větší jemnost propasírovat přes cedník do menší mísy, poté zakryjte potravinovou fólií a nechte až do servírování v troubě při 40 °C odpočívat.

Kachní prso:

  • Kachní prsa očistěte od blan. Kůži nařežte a z každé strany pořádně osolte.
  • Prsa dejte na suchou studenou pánev kůží dolů a začněte opékat. Pokud by se vám zdálo, že je v pánvi moc tuku, můžete odlévat. Pečte až do zlatavé barvy kůže, poté maso obraťte.
  • Do pánve přidejte kousek másla, čerstvé bylinky a česnek. Pečte ještě 1 minutu. Pomocí lžíce maso během opékání polévejte výpekem z pánve.
  • Poté kachní prsa z pánve vytáhněte a nechte minimálně 10 minut odpočívat.

Glazovaná mrkev:

  • Mrkev oloupejte a podélně překrojte.
  • Do pánve dejte máslo a nechte ho rozehřát. Poté přidejte mrkev a na mírném ohni ji opékejte doměkka.
  • Přidejte ocet, med a rozmarýn, promíchejte a nechte tekutinu zcela vyredukovat. Nakonec mrkev osolte a opepřete.

Notes

Zdroj a foto: Sheba, Pavel Berky
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account