Domácí hamburgerové bulky
Ingredience
Kvásek:
- 150 ml vlažného mléka
- 1 PL cukru
- ½ kostky droždí
Těsto:
- 250 g hladké mouky na kynutá těsta
- 2 žloutky
- 1 vejce
- 80 ml oleje
- špetka soli
Dokončení:
- rozšlehané vejce s trochou mléka
- mák sezam nebo kmín
Instrukce
- Lžičkou vymíchejte v misce suroviny na kvásek a nechte vzejít. Pokud droždí nevzejde, připravte si kvásek nový.
- Suroviny na těsto a kvásek dejte do kuchyňského robota a nástavcem hák nechte zpracovat hladké, pružné těsto. Trvá to asi 5–7 minut.
- Dejte kynout pod utěrku asi na hodinu.
- Posypte pracovní plochu moukou a těsto na ní rozdělte na 6 stejně velkých kousků. Kontrolujte váhou, kynuté těsto často klame.
- Bochánek nejlépe uhladíte tak, že okraje strkáte dospod, aby byl vršek bulky hladký a nepraskal.
- Bulky skládejte na plech s odstupy, ještě při pečení nakynou. Znovu je nechte pod utěrkou ještě 10 minut dokynout. Rozehřejte troubu na 180 °C.
- Před pečením potřete vejcem s mlékem a posypte podle sebe sezamem nebo mákem. Pečte asi 15 minut do zezlátnutí. Rozkrajujte je až zcela vychladlé.