Příroda ví nejlépe, jak o nás pečovat, proto ty nejúčinnější pomocníky pro zachování zdraví a krásy vždy najdeme právě u ní. Panenský, čistě přírodní kokosový olej bez jakýchkoli přidaných látek je téměř univerzální. Dá se využít jako potravina a doplněk stravy, ale také jako přírodní tělová i vlasová kosmetika.

Jak můžete využít kokosový olej

V kuchyni jako potravinu. Kokosový olej má výbornou chuť i vůni, využít ho můžete za studena do salátů i tepelně upravený na vaření, pečení či smažení. Je tepelně stabilní do 200 stupňů Celsia. Můžete si ho přidat do obilné kaše i namazat na chleba. Obsahuje vitamíny A, C, E a prospěšné mastné kyseliny.

Při redukci váhy

Kokosový olej se tráví déle a dodává tělu energii postupně, pocit nasycení tak po pár lžičkách oleje vydrží i několik hodin. Neobsahuje cholesterol, rozkládá se na glukózu a v těle se tedy neusazuje.

Na nachlazení i na hojení

Při nachlazení, kašli a bolestech v krku můžete přidat kokosový olej do čaje. Pomáhá proti bakteriím a kvasinkám, využít ho můžete při žaludečních onemocněních, ale také na hojení vyrážek, jizev a při ekzému. Působí jako přírodní antibiotikum.

Při péči o pokožku

Kokosový olej poslouží jako tělové mléko i krém, výborně se vstřebává a nezanechává pocit mastnoty. Pomůže na suchou, citlivou i popraskanou pleť. Využít ho můžete i na odlíčení. Poslouží také jako balzám po holení.

Na masáže těla

Kokosový olej pokožku zvláční a zanechá ji pružnou, je tedy vhodný i jako masážní prostředek, který navíc příjemně voní.

Proti vráskám a po opalování

Olej obsahuje velké množství antioxidantů, které bojují proti volným radikálům, předchází tak stárnutí kůže. K eliminaci vrásek poslouží olej vnitřně i zevně. Olej hydratuje a obnovuje poškozenou pojivovou tkáň. Po delším pobytu na slunci olej pokožku zklidní a regeneruje.

Na vlasové zábaly

Olej můžete vetřít do pokožky nebo ho použít jako zábal před umytím vlasů. Je vhodný na suché, poškozené a roztřepené vlasy, dodá jim lesk, vyživuje pokožku a pomáhá proti lupům. Při pravidelném používání omezuje také vypadávání vlasů.

Jako balzám na rty

Kokosový olej zvláční popraskané rty, ochrání je v zimě před mrazem a v létě před intenzivním slunečním zářením.

Na bělení zubů a zklidnění dásní

Místo bělicích past, které vám mohou poškodit sklovinu, vyzkoušejte po vyčistění potírat zuby alespoň minutu panenským kokosovým olejem, který zároveň zklidní dásně a předchází tvorbě aftů. Po pár týdnech budou vaše zuby také bělejší.

Pro své zdraví

Panenský kokosový olej podporuje tvorbu hormonů štítné žlázy a zpomaluje stárnutí buněk. Působí preventivně proti civilizačním chorobám, posiluje celkovou imunitu organismu a pomáhá bojovat proti virům a bakteriím v těle.

Máte také dobré zkušenosti s používáním kokosového oleje?

Foto: Shutterstock

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account