Netradiční varianta medovníku s karamelovým salkem a šlehačkou si vás získá po prvním soustu!
1Připravte krém. Med dejte do malé pánve nebo rendlíku a na středním plameni zahřívejte 5–10 minut, aby ztmavl a zkaramelizoval. Hlídejte jej a nepřipalte! Sejměte z plotny, přilijte 150 ml smetany a osolte. Směs promíchejte, přelijte do misky, zakryjte a nechte zcela vychladnout (můžete dát i do lednice).
2 Troubu předehřejte na 180°C. Co nejvíce plechů vyložte pečicím papírem. Na každý papír nakreslete tužkou kruhy o průměru 23 cm a poté jej otočte tak, aby kruhy byly zespod. Celkem potřebujete 8 kruhů.
3Na korpusy dejte do širší pánve nebo hrnce máslo, med a cukr a 5 minut vařte, aby se vše rozpustilo a směs bublala. Sundejte z plotny a nechte trochu zchladnout, poté přelijte do mísy.
4Mezitím v jiné míse promíchejte suché suroviny. Vejce a vanilku prošlehejte v misce. Začněte šlehat svařené máslo s medem a cukrem a za stálého šlehání do něj zapracujte vejce (musíte je opravdu zašlehat, aby se neuvařila). Přidejte suché ingredience a vařečkou je zapracujte, vzniknout by vám mělo velmi měkké těsto připomínající těsto na perníčky.
5Dokud je těsto ještě teplé, rozdělte ho na 8 dílů a postupně je na předkreslených papírech vyválejte tak, aby každé kolo předkreslený kruh lehce přesahovalo. Díly, které čekají na vyválení, mějte zakryté utěrkou nebo potravinářskou fólií, aby těsto neoschlo. Kraje vyváleného kola seřízněte tak, aby mělo přesné rozměry, a odřezky dejte stranou. Jakmile máte plechy naplněné vyválenými koly, dejte je do trouby a pečte 8–9 minut (mezitím válejte další těsto). Upečený korpus bude lehce pevný na dotek a lehce zezlátlý po okrajích, přesuňte jej na mřížku vychladnout. Postupně vyválejte a upečte všechny díly. Nakonec upečte zbylé odřezky těsta na plechu vyloženém pečicím papírem – nechte je v troubě 10–12 minut, aby byly zcela pevné, křupavé a o odstín tmavší než samotné korpusy.
6Dokončete krém. Do medové směsi vmíchejte kara- melové salko a zakysanou smetanu. V jiné míse vyšle- hejte zbylou smetanu do měkkých špiček a vmíchejte ji opatrně do medové směsi. Hotový krém nebude mít měkké špičky, bude spíše tekutější.
7Složte dort dohromady. Jednotlivé korpusy potírejte krémem a skládejte je na sebe, nakonec krémem potřete celý dort, svrchu i po obvodu (pokud máte rozevírací dortovou formu o průměru 23 cm, můžete dort skládat v ní a potřít jej z boků až po odležení). Dort dejte odležet do lednice, nejlépe do druhého dne – pláty natáhnou vlhkost z krému a zvláční.
8Těsně před podáváním dejte upečené odřezky do mixéru, rozmixujte je na hrubou strouhanku a dort jí po stranách i svrchu obalte.
ks - NA KORPUSYks - máslo 125 gks - med 150 g tekutýks - třtinový cukr 125 g světlýks - mouka pšeničná hladká 500 gks - jedlá soda 1 PLks - sůl 0.25ks - zázvor (čerstvý) 1 PL mletýks - skořice 2 mletéks - 1 PL mixed spiceks - vejce 3 ksks - vanilkový extrakt 2ks - NA KRÉMks - med 95 g tekutýks - smetana ke šlehání 750 mlks - sůl špetkaks - kondenzované mléko 250 gks - zakysaná smetana 65 mlpříprava - 20vaření - 60