Ořechový mazanec

Vytisknout recept
 
 
 

Kynuté těsto: 

Do velké mísy si prosijeme obě mouky, přidáme sůl, muškátový květ, citron. kůru a 

vanilkový cukr. Uděláme si uprostřed důlek a nadrobíme droždí. Přidáme práškový

cukr a vlažné mléko. Necháme na teplém místě vzejít kvásek. Pak přidáme 1 vejce,

žloutky a rozpuštěné vlažné máslo.  Vejce musí být pokojové teploty. Zaděláme

hladké těsto, které se nelepí na vařečku. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a

dáme na teplé místo vykynout. ( asi 1 hodinu)

 
 
 
 

Mazanec:

Nasekáme si polovinu ořechů na menší kousky. Rozinky si namočíme do rumu. Po

vykynutí těsta si těsto srazíme vařečkou, přidáme nasekané ořechy a rozinky i s

rumem a zapracujeme do těsta. Plech si vyložíme pečícím papírem a vložíme z těsta

udělaný mazanec. Ve středu těsto nastřihneme nůžkami do kříže. Posypeme trochu

moukou a necháme ještě asi půl hodiny vykynout. 

 
 
 
 
 

Pečení:

Mazanec pomašlujeme rozšlehaným vejcem a posázíme půlkami vlašských ořechů.

Pečeme v horkovzdušné troubě asi 10 minut při 175°C a pak snížíme teplotu na

160°C a pečeme ještě asi 30 minut. Zkoušíme špejlí, zda je mazanec propečený. Po

upečení posypeme práškovým cukrem s vanilkovým cukrem. 

 
 
 

Přeji dobrou chuť!

 
 
 
 
 
 
 

350g - polohrubá mouka
350g - hladká mouka
150g - Máslo
150g - cukr moučka
42g - droždí
2ks - vejce
2ks - žloutky
250ml - mléko
1,5ks - vanilkový cukr
100g - rozinky
100g - vlašské ořechy nasekané
100g - vlašské ořechy celé
50ml - rum
2lžička - sůl
1špetka - muškátový květ
1lžička - citron. kůra
příprava - 90
vaření - 40
Kategorie Dezert
Porce 0
Uvařila Naděžda Křičenská

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account