Kynuté těsto:
Do velké mísy si prosijeme obě mouky, přidáme sůl, muškátový květ, citron. kůru a
vanilkový cukr. Uděláme si uprostřed důlek a nadrobíme droždí. Přidáme práškový
cukr a vlažné mléko. Necháme na teplém místě vzejít kvásek. Pak přidáme 1 vejce,
žloutky a rozpuštěné vlažné máslo. Vejce musí být pokojové teploty. Zaděláme
hladké těsto, které se nelepí na vařečku. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a
dáme na teplé místo vykynout. ( asi 1 hodinu)
Mazanec:
Nasekáme si polovinu ořechů na menší kousky. Rozinky si namočíme do rumu. Po
vykynutí těsta si těsto srazíme vařečkou, přidáme nasekané ořechy a rozinky i s
rumem a zapracujeme do těsta. Plech si vyložíme pečícím papírem a vložíme z těsta
udělaný mazanec. Ve středu těsto nastřihneme nůžkami do kříže. Posypeme trochu
moukou a necháme ještě asi půl hodiny vykynout.
Pečení:
Mazanec pomašlujeme rozšlehaným vejcem a posázíme půlkami vlašských ořechů.
Pečeme v horkovzdušné troubě asi 10 minut při 175°C a pak snížíme teplotu na
160°C a pečeme ještě asi 30 minut. Zkoušíme špejlí, zda je mazanec propečený. Po
upečení posypeme práškovým cukrem s vanilkovým cukrem.
Přeji dobrou chuť!
350g - polohrubá mouka350g - hladká mouka150g - Máslo150g - cukr moučka42g - droždí2ks - vejce2ks - žloutky250ml - mléko1,5ks - vanilkový cukr100g - rozinky100g - vlašské ořechy nasekané100g - vlašské ořechy celé50ml - rum2lžička - sůl1špetka - muškátový květ1lžička - citron. kůrapříprava - 90vaření - 40