Jarní zeleninový salát ozdobený jedlými květy

Vytisknout recept
Kategorie Salát
Čas přípravy 30 minutes
Porce 0
Uvařila RadkaKřivánková

Ingredience

  • Zelené jarní bylinky
  • Jarní květy
  • Jarní zelenina
  • Jablečný ocet
  • Voda
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř
  • Řecký jogurt nebo zakysaná smetana

Instrukce

  • Jaro je na dohled. Vydejte se mu vstříc prostřednictvím odlehčeného jarního jídelníčku, který nabije organismus energií a především dávkou vitamínů, minerálních látek a živých enzymů.
    Příroda je moudrá, a tak nám nabízí vše, co právě potřebujeme. Jarní příroda je plná divokých bylinek, které skvěle zapadnou do jarního jídelníčku, nejenom pro svoji chuť, ale především o očistné účinky a schopnost podporovat činnost jater. Právě játra nám na jaře dělají velkou službu, protože právě játra nám pomáhají připravit se na jaro s čistým, zdravým a vitálním tělem.
    Jarní bylinky a květy poslouží jako výživná ozdoba mnoha pokrmů, ale mohou se stát také klíčovou ingrediencí jarních zeleninových jídel, třeba jarního zeleninového salátu – salátové mísy v zeleno oranžové barvě.
    Co budeme potřebovat?Především zelené jarní bylinky – dle chutí a možností každého. Může jít o bylinky z vlastní zahrádky, zahrady, louky, ale třeba i bylinky, které si pěstujeme na okenním parapetu. Na salát se budou hodit zelené bylinky a kvetoucí nať divokých rostlin, např. kvetoucí nať ptačince, kvetoucí nať popence, mladé listy řebříčku, jahodníku, jitrocele, hluchavky, fialky, vojtěšky, také medvědí česnek a mladé listy kopřiv, které můžeme nejprve spařit vřelou vodou, aby nás nežahaly.Jarní květy – dle chutí a možností každého. Může jít o květy sedmikrásky, také fialky, pampelišky aj. Později se dají využít i květy bazalky, fenyklu, majoránky, saturejky, šalvěje, máty, pažitky, yzopu, kopretiny, měsíčku, lichořeřišnice, brutnáku nebo třeba pelargonie.Jarní zelenina – zelená petrželka, mladé listy špenátu, listy (i bulvy) ředkviček), řapíkatý celer, strouhaná mrkev. Jablečný ocet, olivový olej, voda, pepř a sůl na salátový dresink, případně i řecký jogurt nebo zakysaná smetana. Příprava receptu Nejprve nasbíráme bylinky, které máme dostupné (a které spolehlivě rozpoznáme). Je lepší natrhat méně druhů bylinek, ale takových, které bezpečně poznáme, než sbírat téměř vše s tím, že máme pochybnosti a nedokážeme rostlinku správně určit.Jarní bylinky, květy a zeleninu můžeme libovolně kombinovat. Nezáleží na konkrétní dávce nebo poměru, pouze na našich možnostech a chutích. Všechny nasbírané rostlinky důkladně omyjeme a nasekáme na jemno, tak získáme základ zeleného salátu, který oživí celé květy a barevně ho zpestří i jemně strouhaná mrkev. Všechny ingredience spolu rozmícháme. Připravíme si zálivku z jablečného octa naředěného vodou, k němu přidáme olivový olej, pepř a sůl. Fajnšmekři mohou zálivku zjemnit i bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Salát dochutíme zálivkou a ještě ho jako ozdobou posypeme libovolnými jarními květy. Můžeme podávat jen tak nebo s pečivem. Bude chutnat i s opečenou houskou s česnekem a bylinkovým máslem.
    Dobrou chuť.*heart*
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account