Švédský Glögg - takový silnější svařák 🙂

Vytisknout recept
Kategorie Nápoje
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 10 minutes
Porce 0
Uvařila Amanda

Ingredience

  • 1 l Kvalitní červené víno
  • 1,5 dcl Vodka
  • 2 ks Hřebíček
  • 2 ks Skořice
  • 1/2 lžička Kardamon
  • 1 dcl Hrozinky a brusinky
  • 1/2 dcl Mandle
  • 1 lžíce Cukr

Instrukce

  •  
     
    Tradiční vánoční nápoj ve Švédsku se jmenuje Glögg. Pije se v různých podobách na celém Severu.
     
     
     
     
     
     
    Postup
    Víno svaříme s vodkou, kořením a cukrem. Přidat můžete už na začátku rozinky nebo brusinky, hezky nasají chuť glöggu. Nakonec horké víno ozdobíme plátky mandlí a pomerančem a popíjíme.
     
     
     
     
    Kde se vzal
    Nápoj tedy pochází ze Švédska, kde jej místní nejprve vyráběli z vína, cukru, medu, skořice, zázvoru, kardamomu a hřebíčku. Tato kombinace byla později pojmenována jako zářící, svařené víno – glödgad vin. Slovo Glögg je zkrácený tvar, který se poprvé objevil v tisku v roce 1870. Jeho popularita se postupně rozšířila do celé Evropy, a tak má své bratříčky i ve Finsku (gluggi má v sobě místo brandy vodku), německé glühwein se zase vaří z vína bílého. Irové tam lijí Irish whiskey, jak jinak.
     

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account