Švédský Glögg - takový silnější svařák 🙂
Ingredience
- 1 l Kvalitní červené víno
- 1,5 dcl Vodka
- 2 ks Hřebíček
- 2 ks Skořice
- 1/2 lžička Kardamon
- 1 dcl Hrozinky a brusinky
- 1/2 dcl Mandle
- 1 lžíce Cukr
Instrukce
- Tradiční vánoční nápoj ve Švédsku se jmenuje Glögg. Pije se v různých podobách na celém Severu. PostupVíno svaříme s vodkou, kořením a cukrem. Přidat můžete už na začátku rozinky nebo brusinky, hezky nasají chuť glöggu. Nakonec horké víno ozdobíme plátky mandlí a pomerančem a popíjíme. Kde se vzalNápoj tedy pochází ze Švédska, kde jej místní nejprve vyráběli z vína, cukru, medu, skořice, zázvoru, kardamomu a hřebíčku. Tato kombinace byla později pojmenována jako zářící, svařené víno – glödgad vin. Slovo Glögg je zkrácený tvar, který se poprvé objevil v tisku v roce 1870. Jeho popularita se postupně rozšířila do celé Evropy, a tak má své bratříčky i ve Finsku (gluggi má v sobě místo brandy vodku), německé glühwein se zase vaří z vína bílého. Irové tam lijí Irish whiskey, jak jinak.