broskvový koláč bez lepku

Vytisknout recept
Příprava je sice časově náročnější, avšak výsledek za to rozhodně stojí! Vyzkoušejte a přesvědčte se sami.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 50 minutes
Porce 1 koláč
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

Potřebné suroviny na těsto:

  • 800 g univerzální bezlepkové mouky
  • 400 g změklého másla
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • Špetka soli
  • 10 lžic studené vody
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce cukru krupice na posypání koláče
  • 1 bílek na potření těsta

Potřebné suroviny na náplň:

  • 120 g cukru krupice
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 4 broskve

Instrukce

  • Nejprve začněte přípravou těsta. Máslo nakrájejte na menší kousky a nechte změknout při pokojové teplotě. Poté přidejte mouku, vaječné žloutky, cukr, špetku soli a trochu vody. Začněte vypracovávat těsto. V případě, že by směs byla příliš sypká, nebojte se přidat ještě více studené vody. Až budete mít hotovo, rozdělte těsto na dvě části. Ty jednotlivě zabalte do potravinářské fólie a dejte přibližně na hodinu odležet do lednice.
  • Jakmile je těsto odležené a ztuhlé, vytáhněte z lednice jednu část. Připravte si formu na koláč o průměru 28 cm a celou ji vymažte rozpuštěným máslem. Potom těsto kousek po kousku do formy vymačkejte. Je důležité, aby po celé ploše byla souvislá vrstva, přičemž okolo okrajů můžete těsto namačkat trochu silněji. Až budete mít hotovo, spodní plochu propíchejte vidličkou. Potom vložte formu s těstem do trouby rozehřáté na 180 °C, kde ji nechte 10 minut. Potom formu vytáhněte a zpevněné těsto nechte vychladnout.
  • V mezičase si připravte náplň do koláče. Začněte tím, že oloupete broskve. To uděláte tak, že je na čtyřech místech od stopky směrem dolů jemně nakrojíte a poté je spaříte vařicí vodou. Až broskve vychladnou, slupka by měla jít jednoduše sloupnout dolů. Poté broskve nakrájejte na menší kostičky a v míse promíchejte se všemi surovinami na náplň.
  • Jakmile bude forma s těstem dostatečně vychladlá, dejte dovnitř náplň. Pak přichází na řadu druhá část těsta. Tu opatrně vyválejte na pomoučněné ploše. Tloušťka by měla být cca 2 – 3 milimetry. Rozválené těsto nařežte na stejně široké proužky, které poskládejte navrch koláče přes náplň tak, aby vám vznikla mřížka. Ze zbytku těsta vyválejte v rukou tenký váleček, který dejte na obvod celého koláče a přimáčkněte jej vidličkou, aby vše drželo pevně pohromadě. Nakonec už jen začistěte okraj koláče, potřete jej rozpuštěným máslem a zasypte krupicovým cukrem. Pečte v rozehřáté troubě 40 – 50 minut na 180 °C.
5 Komentářů
  1. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    krása, ale pouštět se do něho asi nebudu 🙂

  2. 5 stars
    Krásný koláč. Také jsem dělávala, ale navrch kakaové válečky na mřížku.

  3. Koláč vypadá moc pěkně.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account