Jogurtová bábovka. Lehká, svěží a plná super-potravin

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 1 hour
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

  • 500 g Bílý jogurt (nejlépe řeckého typu)
  • 400 g Špaldová mouka (NEBO KLASICKÁ BÍLÁ HLADKÁ)
  • 250 ml Kokosový olej
  • 1 ks Kypřící prášek bez fosfátů
  • 1 ks BIO vanilkový cukr
  • 250 g Třtinový moučkový cukr
  • 4 lžíce Chia mouka
  • 1 špetka Sůl
  • 2 ks Vejce
  • 1 ks BIO citron (kůra i šťáva)

Instrukce

  • Upečte si vynikající dezert k odpolední kávě anebo jen tak, pro radost a dobrou náladu. Pohladíte své chuťové pohárky a potěšíte celou rodinu. Bábovka obsahuje spoustu cenných vitamínů a zdravých tuků díky super-potravinám, které jsou tolik vyhledávané pro své léčivé účinky a všestranné používání.
    Kokosový olej je bohatým zdrojem mastných nenasycených kyselin a pomáhá při spalování tuků v organismu.
    CHIA mouku si snadno vyrobíte sami doma ze semínek. Nasypte je do robotu a mixujte, dokud se zcela nerozemelou na prach. CHIA jsou vyhledávány pro své blahodárné účinky a dodávku celé řady unikátních vitamínů, minerálů a vlákniny. Obsahují například vitamín E fungující jako antioxidant, který chrání organismus před volnými radikály. Dále pak vitamíny A a B, jež podporují imunitní systém.
    Jogurt řeckého typu je plný vápníku, draslíku a probiotik.
    Domácí vajíčka obohatí pokrm o vitamíny A, B a E, kyselinu listovou a bílkoviny.
    Co budete potřebovat?
    500 g bílého jogurtu (řeckého typu)400 g špaldové mouky (nahradit ji můžete obyčejnou bílou)4 PL CHIA mouky1 ks bezfosfátového kypřícího prášku1 ks BIO vanilkového cukru2 vajíčka špetku soli nastrouhanou kůru a šťávu z 1 BIO citronu250 ml kokosového oleje (rozehřátého)250 g třtinového moučkového cukru
    Jak postupovat?
    Předehřejte si troubu na 180 °C.
    Vymažte bábovkovou formu olejem a vysypte kokosem.
    Oddělte bílky od žloutků. 
    Do bílků vymačkejte citronovou šťávu a vyšlehejte dotuha.
    Žloutky s cukrem a citronovou kůrou promíchejte a postupně po malých dávkách přilévejte olej. Celou dobu šlehejte, dokud nevznikne hustá zlatá pěna.
    Přilijte jogurt a promíchejte.
    Prosejte špaldovou mouku a přisypte ji ke směsi. Do CHIA mouky zamíchejte kypřící prášek s vanilkovým cukrem a přidejte k ostatním surovinám. Vymíchejte do hladkého těsta.
    Nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh. 
    Těsto nalijte do formy a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 60 minut. Než bábovku z trouby vyjmete, proveďte test se špejlí. Pokud ji vytáhnete suchou a čistou, je pečená. V opačném případě dejte bábovce pár minut k dobru a dopečte.
    Vyjměte a nechte vychladnout. Vyklopte na talíř a pocukrujte třtinovým moučkovým cukrem.
    Příjemnou pohodu a dobrou chuť.
     
     
     

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account