Velikonoční mazanec: Tenhle se vám zaručeně povede!

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Čas přípravy 1 hour
Čas vaření 30 minutes
Porce 0
Uvařila AdélaBrokešová

Ingredience

  • 500 g Hladká mouka
  • 100 g Cukr
  • 100 g Tuk (máslo nebo Hery)
  • 2 ks Žloutek
  • 40 g Droždí
  • 1/8 l Mléko
  • 1 lžička Sůl
  • 1 ks Vanilkový cukr
  • 1 ks Rozinky
  • 1 lžíce Nakrájené oloupané mandle
  • 1 špetka Muškátový květ
  • 1 špetka Citronová kůra
  • Rozšlehané vejce s trochou mléka na potření hotového mazance

Instrukce

  • Vyzkoušejte recept na velikonoční mazanec. Tenhle se vám zaručeně povede a pochutnáte si!
    Postup:
    Mouku s cukrem, vanilk. cukrem, citronovou kůrou, solí, muškát. květem, rozinkami a mandlemi dobře promícháme. Žloutky rozmíchané v mléce, přilijeme do důlku v mouce, přidáme změklý tuk, trochu vmícháme a přidáme vzešlý kvásek.
    Kvásek
    Do trochy vlažného mléka s trochou cukru rozdrobit droždí, mírně posypat moukou, nechat vykynout. Vše dobře promícháme a hněteme. Těsto musí být poměrně tuhé (přidáváme proto mléko podle potřeby).
    Když je těsto hladké, trochu posypeme moukou a dáme pod utěrku k teplu kynout. Může to trvat i dvě hodiny (pokud těsto není moc v teple, můžeme ho nechat přes celou noc a teprve ráno formovat a péct). Těsto po vykynutí vyjmeme, na vále utvoříme věnec, dáme na plech, pokrytý pečícím papírem a ještě chvíli necháme odpočinout.
    Mazanec potřeme rozšlehaným celým vejcem s trochou mléka a poklademe mandlemi. Vložíme do vyhřáté trouby na 200 stupňů Celsia. Asi po 10 či 15 minutách zmírníme a pečeme dozlatova. Pokud na povrchu rychle tmavne, můžeme ho přikrýt pečícím papírem nebo alobalem. Zkoušku upečení provádíme propíchnutím špejlí - pokud na ní nejsou zbytky těsta, je hotovo. 
    Krásné Velikonoce!

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account