Bezlepkový velikonoční beránek
Ingredience
- 4 ks Vejce
- 100 g Třtinový cukr
- 80 g Rýžová hladká mouka
- 40 g Pohanková mouka celozrnná
- 2 lžička Bezfosfátový prášek do pečiva
- Pár kapek citronové šťávy
- špetka Sůl
Instrukce
- Bílky oddělte od žloutků a ušlehejte tuhý sníh ze 4 bílků, špetky soli a pár kapek citrónu. Žloutky odeberte zvlášť a vyšlehejte do hladkého krému s třtinovým cukrem. Do vyšlehaných žloutků s cukrem jemně vmíchejte předem smíchanou rýžovou a pohankovou mouku s práškem do pečiva, aby se vše dobře propojilo. Mouku i prášek do pečiva vmíchávejte lehkým nadnášením a stejně tak vmíchejte i tuhý sníh z bílků. Těsto vlijte do předem dobře vymazané a kukuřičnou strouhanou vysypané formy beránka nebo bábovky. Pečeme na 180 stupňů zhruba 40 -45 minut. Beránka nezapomeňte z formy vyklopit ihned po upečení, dokud je teplý. Pak jej nechte zchladnout a jestli se vám líbí beránek bílý, nemusíte jej zasypat kvanty cukru, zkuste ho namísto cukru posypat strouhaným kokosem. Chutná opravdu výtečně :-).