Mrkvový perník. Neodolatelný dezert pro pestré jarní dny
Ingredience
- 1 a1/2 hrnek Hladká mouka
- 1 hrnek Strouhaná mrkev
- 2 lžička Prášek do perníku
- 1 ks Vejce
- 1/2 hrnek Třtinový cukr
- 1 ks Citrónová kůra
- 200 ml Mléko
- 6 lžíce Kokosový olej
- 2 lžíce Kakao
- 1 špetka Sůl
Instrukce
- Perník je taková česká klasika. Snad každá hospodyňka má svůj osvědčený a vyladěný recept, kterým rozmazluje a hýčká své nejbližší.Přiznávám, že ráda experimentuji a zkouším nové chutě a vůně. A tak každý můj pečený kousek má vždy jinou chuť a je doplněn kouskem přírody. Pro zdravější a bezlepkovou verzi zaměňte bílou mouku za hladkou pohankovou. A kakaový prášek za Karob. Díky své nasládlé chuti a výrazné hnědé barvě bude výsledný moučník mnohem tmavší a lahodnější.Co budete potřebovat?1 a 1/2 hrnku hladké mouky (pohankové). Ověřenou a mnohokrát vyzkoušenou mám Babiččinu volbu na dortová těsta.1 hrnek najemno nastrouhané čerstvé mrkve2 ČL kypřícího bezfosfátového prášku do perníku1 vajíčko1/2 hrnku třtinového cukrunastrouhaná kůra z 1 BIO citronu200 ml mléka (obyčejného nebo rostlinného)6 PL kokosového oleje2 PL kakaového prášku nebo Karobušpetku soliPředehřejte si troubu na 180 °C.Do mísy prosejte mouku. Přidejte kypřící a kakaový prášek se solí a dobře promíchejte. Postupně přidávejte ostatní ingredience. Nejprve nastrouhanou mrkev, vajíčko, cukr a kůru. Promíchejte a zalijte (teplým) mlékem. Nakonec vmíchejte olej. Spojte do hladké konzistence bez hrudek.Kulatou formu o průměru 23 cm (nebo menší pekáček) vyložte pečícím papírem a perníkovou směs do ní přelijte. Uhlaďte povrch a vložte do trouby. Pečte cca 45 minut. Před vyndáním z trouby proveďte test se špejlí. Pokud ji vytáhnete z těsta čistou a suchou, máte pečeno.Nechte vychladit.Povrch můžete polít polevou.Můj tip:4 PL kokosového oleje1 PL kakaového prášku (Karobu)1 PL javorového sirupu1 ČL vařící vody.Kokosový olej, sirup a kakaový prášek smíchejte v misce. Do vzniklé směsi kápněte vařící vodu. Olej se na krátkou dobu oddělí. Dobře vyšlehejte do hladké a lesklé polevy. Natřete na moučník, zasypte kokosovými lupínky a servírujte.Dobrou chuť.